Íme az egyetem, ami idén a környezettudatos egyetemek világranglistájára is felkerült!

Különleges szokással járul hozzá a terület zöldítéséhez a Soproni Egyetem: minden évben, a tanulmányaikat ősszel megkezdő valamennyi elsős hallgató után ugyanis egy-egy facsemetét ültetnek el, elsősorban Sopronban és a város környékén.

A kezdeményezés révén évente több mint ezer fát ültetnek majd el a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. segítségével, így néhány év múlva az erdővel borított területek nagysága növekszik hazánkban. Ezen felül még a tanulmányaikat megkezdő évfolyamok is saját fát fognak ültetni az egyetem vagy a város frekventált területein.

Fotó / Soproni Egyetem

A faültetési program összhangban van az Agrárminisztérium által 2019-ben indított Országfásítási programmal.

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, amely az egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap.

„Az erdőterületek bővítése kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység" - írják közleményükben, amelyben arra is emlékeztetnek, hogy a SOE idén felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a Green Metric rangsorba. Az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke szerint a programmal nem csak a zöldterületek növeléséhez járulnak hozzá, hanem hűek maradnak az egyetem értékrendjéhez is.

Arról ne is felejtkezzünk el, hogy a fásításon kívül milyen hatalmas megtiszteltetés ez a tanulmányaikat itt megkezdő gólyáknak: a kreatív, értéket képviselő kezdeményezés jó program, élmény és rendkívüli büszkeséggel töltheti el a hallgatókat, sok évvel tanulmányaik befejeztével is.

forrás: MTI