Itt vannak a keresztféléves ponthatárok!

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre. Mutatjuk a részleteket!

A november 20-án lezárult keresztféléves felvételi eljárás során 6439-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben. Az első helyen megjelölt jelentkezéseket figyelembe véve

  • mesterképzésre 5535-en (közülük 5204-en állami ösztöndíjas formára)
  • alapképzésre pedig 754-en adtak be kérelmet

A keresztféléves eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján a több, mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.

A mostani keresztféléves felvételi eljárásban

  • felsőoktatási szakképzésre 129,
  • alapképzésre 479,
  • mesterképzésre pedig 4623 jelentkezőt vettek fel.

A legnépszerűbb mesterképzés

  • a vezetés és szervezés volt, 496 felvett hallgatóval,
  • majd a gépészmérnöki (313),
  • a mérnökinformatikus (296)
  • és a villamosmérnöki (247)

A legtöbb jelentkező (1138) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi az Eötvös Loránd Tudományegyetem 613, a Szent István Egyetem 532 és a Debreceni Egyetem 448 felvett jelentkezővel. Mindenki csak egy helyre nyerhetett felvételt, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat azonban, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában vagy egyéb okok (például az oktatáshoz szükséges, a felvétel alapvető feltételeit teljesítő minimális létszámnál kevesebb jelentkező) miatt egyes helyeken a meghirdetés ellenére sem indul új évfolyam.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre besorolási döntést hozott, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levelet küldött ki a jelentkezőknek legkésőbb 2021. január 25-ig. A besorolási határozat szintén az E-felvételi felületéről tölthető le. Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, SMS-t is kaptak az eredményről, az E-felvételiben pedig minden érintett ellenőrizheti a pontszámát és az általa megjelölt szakok ponthatárait. A besorolást nyert jelentkezőnek az érintett felsőoktatási intézmény legkésőbb február 2-ig felvételi határozatot küld, és tájékoztatja a felvett diákokat a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

További információ a felvi.hu oldalon érhető el.

forrás: MTI