Elektronikus beiratkozás a Neptunban

Hatalmas öröm, amikor megtérül a tanulásba fektetett energiád, és felvesznek egyetemre. A következő lépés a beiratkozás: lehet, hogy a te egyetemen is lehetséges a Neptunon keresztül intézni!

Az utóbbi egy évben egyértelműen felértékelődött az elektronikus ügyintézés szerepe. Amennyire elegünk van már a járványból és az otthonmaradás kényszeréből, épp annyira imádjuk, hogy ki sem kell menni a szobánkból ahhoz, hogy a hivatalos ügyeinket intézzük. Egyetemistaként az időd elég nagy részét fogja elvenni az ügyintézés, és ez a lavina a hallgatói jogviszony létesítésével, tehát a beiratkozással kezdődik.

A beiratkozásra azért van szükség, mert a felvételi értesítés után még dönthetsz úgy, hogy abban a félévben nem kezded meg a tanulmányaidat. A beiratkozással jelzed szándékodat, hogy melyik egyetem melyik képzésén és mikor szeretnéd megkezdeni tanulmányaidat. A beiratkozás tulajdonképpen az intézmény és a hallgató között létrejövő szerződés.

Ha olyan egyetemre jársz, ahol már használják ezt a funkciót, a teljes beiratkozást elvégezheted a Neptun rendszeren keresztül.

Miért jó ez neked?

Ilyenkor a felvételi során beadott adataid automatikusan bekerülnek a Neptunba, így nem kell újra beírnod őket. Ha változás történt a felvételi óta eltelt időszakban, például nyelvvizsga bizonyítványra tettél szert, akkor a webes felületen akár otthonról is módosítani tudod az adataidat és fel tudod tölteni az új dokumentumokat, valamint azokat a nyilatkozatokat, amiket az egyetem kér tőled.

Ezt követően a kitöltött beiratkozási lapot alá kell írnod és be kell vinned az egyetemre. A beiratkozáson jogszabályi okokból személyesen meg kell jelenni, így ezt a műveletet nem lehet elkerülni, viszont még így is sokkal kevesebb időbe telik, hiszen a dokumentumokat csak át kell adni az ügyintézőnek, aki jóváhagyja a beiratkozást.

Üdv az egyetemisták között!

Konda Nikolett