Érettségi 2021 Vizsgaidőszakok és jelentkezési határidők

Az a bizonyos február 15-e nem csak az egyetemi jelentkezések leadásának határideje, hanem a májusi-júniusi érettségire való jelentkezésé is. De mi kell hozzá és hol kell leadni? Mutatjuk!

Érettségi vizsgát két vizsgaidőszakban, a május-júniusi és az október-novemberi vizsgaidőszakban lehet tenni. A jelentkezési határidő a május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-e, az október-novemberi vizsgaidőszak esetén szeptember 6-a.

Az érettségi vizsgára történő jelentkezés az e célra szolgáló jelentkezési lappal történik, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani.

Fontos:
A jelentkezési határidő elmulasztása esetén a vizsgát szervező intézménybe igazolási kérelmet lehet benyújtani a jelentkezési határidő utolsó napjától számított nyolc napon belül (az igazolási kérelemmel együtt a jelentkezési lapot és mellékleteit is be kell nyújtani. A jelentkező jelentkezési lapot attól az intézménytől kaphat, amely intézménybe (kormányhivatal, középiskola) az igazolási kérelmet be kívánja nyújtani.). Az igazolási kérelem benyújtásának határideje jogvesztő. A kérelem elfogadásáról a vizsgát szervező intézmény dönt.

Érettségi vizsgára a tanulói jogviszonnyal rendelkező vizsgázók a május-júniusi vizsgaidőszakban csak a „saját" középiskolájukban vagy a szakképző intézményükben jelentkezhetnek. Mindentovábbi információt és segítséget a vizsgázónak a „saját" középiskolája fog megadni.

Az alábbi esetekben pedig egy online elérhető jelentkezési lapot kell kitölteniük a vizsgázóknak:

A) Ha a vizsgázó már rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, és

  • középiskolával tanulói jogviszonyban már nem állnak, vagy
  • olyan középiskolával állnak szakképző évfolyamon tanulói jogviszonyban, amely nem szervez érettségi vizsgát, vagy
  • külföldön szerezték meg érettségi bizonyítványukat (és Magyarországon nem állnak középiskolával tanulói jogviszonyban).

B) Ha érettségi bizonyítvánnyal még nem rendelkeznek, és

  • középiskolával tanulói jogviszonyban már nem állnak.
  • külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola utolsó évfolyamán folytatják tanulmányaikat.

Amennyiben a vizsgázó ezen kritériumok egyikébe tartozik, akkor ezt a jelentkezési lapot kell kitöltenie. Ehhez ez a dokumentum ad iránymutatást.

Az érettségi vizsgákkal kapcsolatos további fontos információkért kövess minket és az oktatas.hu oldalát.