Passzív félév: minden, amit tudnod kell róla

Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva a felsőoktatási tanulmányaidban nagyobb szünetet kell tartanod. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy az adott félévben passzív legyen a jogviszonyod. Mit is jelent a passzív félév?

A passzív félév tulajdonképpen azt jelenti, hogy van ugyan felsőoktatási jogviszonyod, de az adott félévben nincsenek sem óráid, sem vizsgáid. Ez természetesen nem egyenlő azzal, ha szimplán nem veszel fel órákat. Minden félév elején nyilatkoznod kell arról, hogy aktív vagy passzív jogviszonyban leszel-e az adott szemeszterben. Ha tudod, hogy egy adott félév teljesítése valamilyen oknál fogva nem lehetséges számodra, érdemes fontolóra venni a passzív félév lehetőségét. Előtte azonban nem árt tudni, hogy mi is az pontosan.

Íme a leggyakoribb kérdések a passzív félévvel kapcsolatban!

Kell fizetni a passziválásért?

Ha a bejelentkezési időszakban passzív félévre jelentkezel be, semmit nem kell fizetned érte. Egyetemtől függően különböző költségeket számíthatnak fel az utólagos passziváltatásért. Ennek határidejét feltétlenül nézd meg! Ha lecsúszol a határidőről, a féléved akkor is aktívnak fog számítani, ha egyetlen kurzust sem teljesítesz.

Ha önköltséges formában tanulok, kell tandíjat fizetnem?

Nem, természetesen a költségtérítést sem kell fizetned a passzív félév alatt.

Lehet-e az első félévben halasztani?

Ez minden felsőoktatási intézményben különböző. A legtöbb helyen csak az első sikeres aktív félév után lehet passziváltatni, de vannak olyan egyetemek is, amelyek megengedik az első félév halasztását. Az erre vonatkozó információt megtalálhatod az egyetemed szabályzatában.

Lehet-e felvenni Diákhitelt passzív féléven?

Nem. Mind a Diákhitel1, mind a Diákhitel2 csak akkor igényelhető, ha aktív félévre vagy bejelentkezve.

Hány félévet lehet passziváltatni?

Egymás után legfeljebb kettőt, de az egész képzés alatt legfeljebb a képzési idő felét töltheted passzív féléven.

Hogyan lehet passziválni a Neptun rendszerben?

Csakúgy, mint aktív félévre, passzívra is ugyanúgy be kell jelentkezni a Neptunban. Ezt az Ügyintézés fül alatti Beiratkozás/Bejelentkezésmodulban teheted meg minden félév elején. Az aktuális félév melletti "+" jelre, majd a Bejelentkezésre kattintva választhatod ki, hogy aktív vagy passzív jogviszonyban töltöd az adott félévet.

Jár-e diákkedvezmény passzív féléven?

Tömegközlekedési jegyek és bérletek esetében a diákkedvezményt csak érvényes matricával ellátott diákigazolvánnyal tudod igényelni. Passzív féléven nem kapsz matricát a diákigazolványodra, ezért diákkedvezményt sem tudsz igénybe venni.

Lehet diákmunkát végezni passzív félév alatt?

Igen, iskolaszövetkezeten keresztül végzett munkához elég egy hallgatói jogviszony-igazolás, melyet a legtöbb egyetemen szintén a Neptunon keresztül tudsz igényelni, általában jelképes összegért.

Konda Nikolett