Egyetemi felvételi 2021: Nem tudod milyen szakra menj? Így tájékozódj!

Mindjárt itt van február 15.-e, a felsőoktatási felvételi leadásának határideje, de még mindig nem vagy benne biztos, hova add be a jelentkezésed? Összegyűjtöttünk pár módszert, amely segít neked az alaposan megfontolt döntéshozatalban. Elvégre is, a jövődről van szó.

Az E-felvételi rendszerén nem csak a jelentkezési procedúra lebonyolítására alkalmas, hiszen az összes szak megtalálható rajta kategóriákra osztva. Ha nincs egy pontos kép a fejedben arról, hogy mire szeretnél jelentkezni, böngészd át az összes szak listáját. A felvi felülete segít neked, hiszen először területekre osztja a szakokat, mint például államtudomány, orvos és egészségtudomány vagy pedagógia, és ezeken belül pedig külön veszi az alapképzést, mesterképzést, osztatlan képzést, felsőoktatási szakképzést és szakirányú továbbképzést is, tehát megkönnyíti számodra a keresgélést.

Ha valamelyik szak felkeltette az érdeklődésed, csupán rá kell kattintanod, és a felvi részletes leírást ad arról, hogy mik a követelmények, milyen képzési területhez kapcsolódik, milyen végzettséget szerezhetsz vele, mennyi a képzés ideje, mi a képzés célja és milyen szakmai kompetenciákat szerezhetsz vele. Ha több információt szeretnél szerezni egy adott szakról, nézz utána, hogy melyik egyetemeken hirdetik meg. Valószínűleg minden egyetemen eltérő lesz az adott szak tanterve és meghirdetett órái, ezért, ha nagyon érdeklődsz egy szak után, ennek is érdemes utána olvasni. A különböző óráknak általában a szak vagy a hozzá tartozó tanszék honlapján van leírása, így abba is belekóstolhatsz kicsit, hogy konkrétan milyen témákról tanulhatsz.

Ne félj körbe kérdezni az ismerőseid között sem, hiszen a számodra megfelelő továbbképzés kiválasztása fontos szerepet fog játszani a jövődben! Ha felkeltette egy szak az érdeklődésed, találj valakit, aki azt végzi, és kérdezd ki őt minden részletről! Ha nincs a környezetedben ilyen személy, tökéletes alkalmat szolgálnak erre a szakok és egyetemek nyílt napjai! Egy belsős információ néha sokkal többet érhet, mint az interneten talált száraz anyagok!

Ha a szakokat kiválasztottad, de a felvételi sorrend kialakításával küszködsz, olvasd el ezt a cikkünket!

Csesznok Flóra