Egyetemi felvételi 2021: mire kaphatsz többletpontot?

Az egyetemi felvételi leadásának határideje gőzerővel közeleg, ezért nagyon fontos, hogy minden releváns dokumentumot feltölts az E-felvi rendszerébe, amiért többletpontot kaphatsz. A többletpontok az érettségi eredményeiden és a bizonyítványodon kívül az élet más területein szerzett kimagasló eredményekért kaphatók, melyek ugyanúgy beszámítanak a felvételi pontszámodba, így érdemes odafigyelni rájuk. Épp emiatt összegyűjtöttük, mi mindenért jár többletpont, melyekből maximum százat tudsz magaddal vinni!

1. Emelt szintű érettségi

Ha emelt szintű érettségit teszel egy tárgyól és a dolgozatod eléri a 45%-ot, akkor 50 többletpont jár neked abban az esetben, hogy ha ebből számítják az érettségi pontjaid. Tehát ha abból a tárgyból emeltezel, amivel felvételizel, akkor máris tiéd lehet 50 plusz pont!
Ha magyarból emeltezel, akkor ez a cikkünk hasznos lehet számodra.

2. Nyelvi eredmények

Az államilag elismert B2-es, azaz középfokú idegen nyelvű nyelvvizsgáért 28, a C1 felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont jár. Ezek adatait a Felvi rendszerében tudod megadni, a hitelességet pedig a nyelvvizsgák nyilvántartásában ellenőrzi az Oktatási Hivatal.

3. Sporteredmények

A kiemelkedő sport tevékenységek területén maximum egy eredményért kapható többletpont abból, amely a felvételiző számára a legelőnyösebb. Olimpián való részvételért például 50, a Diákolimpiáért pedig maximum 20 többletpont kapható. Ezen kívül a világ-, és Európa-bajnokságokon szerzett legalább 3. helyezésért jár 30 többletpont.

4. Tanulmányi és művészeti versenyeredményekAz alábbi versenyeken elért különböző helyezésekért kaphatsz többletpontot: OKTV, SZÉTV, OSZTV, ÁSZÉV, TUDOK, Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny és Országos Művészeti Tanulmányi Verseny. Ebben a kategóriában az alapján számítják a többletpontot, hogy az illető melyik versenyen vett részt és milyen helyezést ért el.

5. Szakképzés

A felsőoktatási szakképzésben szerzett eredményért azonos képzési területre történő felvételizés esetén kapható többletpont az oklevél alapján. A jeles záróvizsgáért 32, a záróvizsgáért 20 és a közepes záróvizsgáért 10 többletpont jár.
A szakképesítésnél ugyanígy csak akkor kapható meg a 32 többletpont, ha a továbbtanulás a szakiránynak megfelelő.

6. Esélyegyenlőség

A valamilyen szempontból hátrányos helyzetű személyek is jogosultak többletpontra az esélyegyenlőség érdekében. Az igazoltan hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő vagy gyermeket gondozó személyek 40 többletpontot kaphatnak.

Nem csak a többletpontoknál, de a felvételi eljárás egészében nagyon fontos, hogy mindent jól csinálj: ebben a cikkben segítünk neked, a további 2021-es felvételivel kapcsolatos cikkjeinket pedig itt érheted el!

Az Unilife csapata sikeres felvételit kíván mindenkinek!