„Fel kell lépni az állatok érdekében!” - Állatvédelmi Központ

Új szervezeti egységként kezdte meg működését az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja. Fő feladata többek között az lesz, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek, illetve egyes állatvédelmi vitatott témák azonosításával, ezek tanulmányozásával, kutatásával és oktatásával is foglalkozik majd. Ilyen témák például a kóbor állatokkal, az ivartalanítással, illetve a cirkusszi állatvédelmi vonatkozásokkal kapcsolatos kérdések is. Itt vannak a részletek!

Az új jogi, elemző és módszertani központ az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja. Feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, hozzájáruljon a társadalmi szemléletformáláshoz, a felelős állattartás fontosságának tudatosításához

- emelte ki az online is közvetített sajtótájékoztatón Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Hangsúlyozta, hogy az állatvédelem egy komplex, tudományágakon átívelő terület, ennek megfelelően az új központban az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzik, többek között állatorvosok és jogászok bevonásával.

Az ÁTE-n már 2017 óta kötelező tárgy az állatvédelem az elsőéves hallgatóknak. A negyedéves állatorvos hallgatók 2021-től új kötelező tárgyként összehasonlító állatvédelmet is hallgatnak magyarul és angolul az új központ keretei között. A már végzett állatorvosok számára hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos képzés feltételeit.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mérföldkőnek nevezte az állatvédelem tekintetében az új központot, amelynek célja, hogy tudományos és szakmai alapon támogassa az állatok védelmében tett intézkedéseket. Mint mondta: Fel kell lépni az állatok érdekében, szót kell emelni a felelős állattartás mellett, és minden eszközzel küzdeni kell az illegális szaporítók, a gondatlan állattartók és az állatkínzók ellen.

Hangsúlyozta továbbá az állatvédelem területén dolgozó szakmai és civil szervezetek együttműködésének erejében rejlő lehetőséget, és köszönetet mondott munkájukért.

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője elmondta, hogy a központ nem csupán az állatorvosképzésben biztosítja a korszerű állatvédelmi ismeretek átadását, hanem a nem állatorvos szakembereknek, civileknek is szervez képzéseket, szakmai napokat. Vállalkoznak továbbá arra is, hogy a legújabb állatvédelmi kutatási eredményeket közérthető módon megosszák a nagyközönséggel is.

forrás: MTI