Kiknek nem kell emelt szintű érettségi?

Bizonyára tudjátok, hogy tavaly óta valamennyi alap- és osztatlan szakon felvételi követelmény az emelt szintű érettségi. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese azonban kiemelte, hogy akadnak kivételek is. De melyek ezek?

A felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje már vészesen közeleg, ugyanis február 15-ig nyújtható be a Felvi.hu elektronikus rendszerében. Ha elakadnál a feltöltésben, olvasd el ezt a cikkünket.
Fontos észben tartani, hogy a felvételin mindenki három, választott képzést jelölhet meg ingyen, további hármat pedig két-kétezer forintos kiegészítő díj ellenében.

A tavaly óta kötelező bejutási feltételként írják elő az emelt szintű érettségit, legalább egy tantárgyból. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese azonban rámutatott:

a szigorítást illetően vannak kiskapuk.

Kivételt képeznek ugyanis az új követelmény alól azok a szakok, ahol gyakorlati vizsga alapján számolják ki a pontszámot. Ide tartoznak a művészeti és művészetközvetítési képzések, a művészeti tanárszakok vagy éppen az edző szak is.

Vanó Renáta hozzátette, hogy az emelt érettségi követelménye kiváltható akkor is, ha valaki már rendelkezik felsőoktatási szakképzésben szerzett, vagy felsőfokú végzettséget igazoló oklevéllel. Van kedvezmény azok számára is, akik már nagyon régen, vagy külföldön szerezték az érettségijüket, ők felvételi szakmai vizsgával mentesülhetnek a fenti kritérium teljesítésétől.

Továbbá az sem mindegy, hogy ki milyen tárgyból választotta a nehezebb vizsgát. – Bizonyos képzéseken bármilyen tárgyból elfogadják az emelt szintű érettségit, ilyenek az agrár, a gazdasági, jogi, egészségtudományi és pedagógus alapképzések, valamint a sporttudományi terület és az informatikai összes szakja.
Vannak viszont olyan szakok, amelyek esetében nem mindegy, miből érettségizik emelt szinten a fiatal. Ide tartoznak az osztatlan agrár szakok, valamennyi műszaki, bölcsész, államtudományi, társadalomtudományi és természettudományos szak, továbbá az osztatlan gazdasági, jogi és orvosi képzések – magyarázta, hozzátéve: utóbbi esetekben a felvételi tájékoztatóban kell utánanézni, hogy pontosan mit is követel meg az egyetem.

Ne feledjétek el, hogy a benyújtott kérelmeket február 20-ig hitelesíteni is kell.
Ezt követően április 19. és július 8. között nyit ki újra az e-felvételi felület, amikor lehetőség nyílik adat- és sorrendmódosításra, illetőleg a még hiányzó dokumentumok feltöltésére.

A ponthatárok megállapítása július 22-én várható.

Kövessetek minket továbbra is, ugyanis folyamatosan hozzuk nektek a legfrissebb felvételi híreket!

Írásunk Csókás Adrienn cikke alapján készült.