Létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A korábban Szent István Egyetem néven működő intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és a Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is.

A MATE fenntartója 2021. február 1-jétől a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány, így ebben a felsőoktatási intézményben is sikeresen végbement a modellváltás, amiről korábban már írtunk.

A MATE megbízott rektora, Gyuricza Csaba elmondta, hogy az 5 campussal rendelkező új egyetem több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a tavaszi félévet, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre. A korábbi, megszokott egyetemi struktúra is megszűnik: karok helyett 21, campusokon átnyúló egyetemi szakmai intézet jön létre.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az alapítványi fenntartói forma egyszerűbb működést tesz lehetővé az egyetemek számára. Kiemelte, hogy minden feltétel adott hozzá, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.

forrás: MTI