A műegyetemi diploma értéke időtálló: magas jövedelemre számíthatnak a BME-n végzettek!

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai alapján a BME-n végzettek minden szakterületen gyors lendületet vesznek a karrierkezdéskor és jövedelmük kiszámítható ütemben egyre növekedik. A BME-s tanulmányok gyorsan megtérülő befektetések, mivel pályakezdőként az átlagnál magasabb, folyamatosan növekvő átlagjövedelmet és bármely területen nagyon gyors elhelyezkedést garantál már friss diplomásként is.

A BME fő profilját adó műszaki területeken alapképzésben frissen végzettek havi bruttó jövedelme majdnem félmillió forint lehet. Az alapképzésben végzettek több mint 50 százaléka már a tanulmányaik utolsó hónapjaiban is dolgozott, illetve 70 százaléka továbbképzi magát. Az diplomaszerzés utáni munkavégzésig eltelt idő a legtöbb esetben alig egy hónap, tehát nagyon keresettek a BME-n végzettek.

A BME-s mesterfokú műszaki diplomával rendelkező személyek országos átlagot meghaladó jövedelmet kapnak, mely a munkavégzés kezdete után 1-2 évvel havi 520 ezer forintot jelent, de később a 800 ezer forintos havi fizetés is lehetséges.

A Műegyetem a gazdaságtudományi képzés terén is büszkélkedhet. Az alapképzési diploma kézhezvétele után körülbelül egy hónapon belül helyezkednek el a végzett hallgatók, havi bruttó 405 ezres jövedelemmel, mely szintén túlszárnyalja az országos átlagot. Az egyetem emellett a bölcsészettudományi mesterképzésben is vezető pozícióban van.

Az informatikai képzési területen is csúcstartó a BME, ugyanis a mérnökinformatikus mesterszakon 8-9 éve végzettek 1 millió forintot meghaladó havi jövedelemmel büszkélkedhetnek és ezen a szakon a pályakezdők 740 ezer forintos fizetése is kiemelkedő az átlaghoz képest. Az igen népszerű és nagyobb létszámú gépészmérnöki, vegyészmérnöki, és műszaki menedzser szakokon is meghaladja a jövedelem a 700 ezer forintot.

Nem csoda, hogy a legtöbb mesterszakra jelentkező a BME-t választja, hiszen a többi intézményhez képest a Műegyetemen végzett mesterszakos hallgatók a tanulmányaik utolsó hónapjában nagyobb arányban dolgoztak, illetve hamarabb tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A már jelentős tapasztalattal rendelkező, BME-n végzett szakemberek az átlagnál jóval magasabb jövedelemre számíthatnak.

Csesznok Flóra

Forrás: BME sajtóközlemény