Magyar egyetemi oktató az IOI Tudományos Bizottságának tagjai között

Németh Zsolt, az ELTE Informatikai Karának oktatóját a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) Tudományos Bizottságának tagjává választották 5 éves időtartamra.

Az oktató az ELTE IK Numerikus Analízis Tanszék adjunktusa. A Tudományos Bizottság egy 7-8 fős, folyamatosan változó testület, mely az olimpiai feladatok kiválasztásáért, előkészítéséért és kitűzéséért felel.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia az egyik legrangosabb tudományos diákverseny világszerte.

Az évente megrendezésre kerülő informatikai versenyt első alkalommal 1989-ben rendezték meg. Mára mintegy 80 ország vesz részt rendszeresen: egy ország legfeljebb négy középiskolás versenyzőt indíthat. A versenyen arany-, ezüst- és bronzérmet lehet nyerni, és a díjazás egyénenként, nem pedig országonként történik, de évről évre felállítanak egy nem hivatalos országlistát is, melyet a versenyzők egyéni többpontszámainak összeadásával készítenek el. A verseny két napig tart, és a versenyzőknek 6 programozói feladatot kell megoldaniuk. Mindkét napon 5-5 óra áll rendelkezésükre az aznapi 3-3 feladat megoldására.

A Diákolimpián való részvétel a továbbtanulás szempontjából is rendkívül hasznos.
Az a magyar diák, aki bármelyik Nemzetközi Tudományos Diákolimpián dobogós helyezést ér el, 100 többletpontot kaphat a felsőoktatási felvételin abban az esetben, ha a választott szakon az adott tárgy érettségi pontot adó vizsgatárgyként szerepel. Az informatikán kívül a természettudományok iránt érdeklődő diákoknak kínál remek lehetőséget a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia: biológiai, fizikai, kémiai, földrajzi és matematikai verseny is indul minden évben.
Így nem meglepő, hogy Magyarország minden évben képviselteti magát a versenyen.

A 2020-as versenyen (amelyet a jelenlegi helyzetnek megfelelően online rendeztek meg) induló négyfős magyar csapat minden tagja ezüstérmet szerzett.

2023-ban pedig Magyarországon, ezen belül is Szegeden tartják majd meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. Ennek apropóját az adja, hogy 2023-ban lesz a modern számítógép atyja, Neumann János születésének 120. évfordulója. Magyarországon utoljára 1996-ban, Veszprémben rendezték meg a diákolimpiát.

Konda Nikolett