Korszerű körülmények között tanulhatnak a diákok a szakképzésben

„Azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek"- jelentette be az Innovációs- és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. A szakképzés rendszere átfogó átalakításon ment keresztül, mutatjuk miben!

Schanda Tamás elmondta, a korszerű körülmények mellett az adott terület kiemelkedő szakemberei adják át a tudásukat a diákoknak.

Azért tették átláthatóbbá és célszerűbbé az intézményrendszert, emelték meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az oktatók bérét, és biztosítanak ösztöndíjat a tanulóknak, mert azt szeretnék, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ehhez elengedhetetlen, hogy piacképes szaktudásuk és jó munkájuk legyen.

A Facebook videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondja, hogy a szakképzés rendszere átfogó átalakításon ment keresztül az elmúlt majdnem két évben. Ennek legfontosabb szempontja az volt, hogy a szakképzésből kikerülő diákok kezébe a jövő kihívásait is kiálló tudást, ismereteket adjanak.

Ma már

  • egy villanyszerelő okosházak hálózatát is ki tudja építeni, és távolról irányítható rendszereket hoz létre,
  • egy asztalos formatervezett, egyedi bútorokat is gyárt robot által vezérelt esztergagépen,
  • szakképzésben tanulók biztosítják a saját jövőjüket, hiszen piacképes tudásuk révén már az iskolából kikerülve számos munkalehetőség közül választhatnak.

Ehhez a kormány minden feltételt biztosít: modern tanulóhelyek kialakításával, digitális oktatási tartalmak kidolgozásával, a karrierlehetőségek bemutatásával teszi vonzóbbá a képzéseket.
Idén kiemelkedően népszerű a technikumi képzés, ami

  • egyszerre ad érettségit,
  • szakmát,
  • fix havi ösztöndíjat,
  • sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditet is.

forrás: MTI