A hallgatók is aktívan küzdenek a járvány ellen!

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás elmondta, hogy a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek.

- Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok.
- Sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon,
- az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal.
- Az orvos és egészségtudományi egyetemek közül a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat.
- A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató - akár sofőri - feladatokból vették ki a részüket hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.

Voltak olyan napok, hetek, amikor a mentőknél egyszerre több mint 500 hallgató dolgozott. Hétköznaponként átlagosan 200-250 hallgatót tudnak bevonni a védekezésbe, de hétvégén is száz körüli hallgató "áll csatasorba" a mentőszolgálatnál a járvány megfékezése érdekében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: köszönet illeti a védekezésben részt vevő hallgatókat, akik pár évvel az érettségijük után kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató és felelős polgárai Magyarországnak. Mivel a hallgatók a vizsgaidőszak alatt is segítik a járvány elleni védekezést, a kormány kötelességének érzi, hogy támogassák őket a tanulmányaikban és anyagilag is.

A hallgatók is aktívan küzdenek a járvány ellen!
A hallgatók is aktívan küzdenek a járvány ellen!Fotó / Mediaworks

Ezért a védekezésben részt vevő hallgatók

  • az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetést,
  • ösztöndíj mellett krediteket is kapnak,
  • továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították
  • vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni.

Emellett a kormány lehetővé tette azt is, hogy az egyetemek saját forrásaikból is nyújthatnak plusz támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak egyaránt. Schanda Tamás kitért arra is, hogy míg az egyetemisták a vírushelyzet miatt nehezebbé vált körülmények közt is tanulnak, teljesítik a követelményeket az adott szakokon, valamint erőt és energiát nem kímélve önzetlenül küzdenek a többi ember egészségéért, mások csak hátráltatják a védekezést, például bagatellizálják a vírust, a védelmi intézkedések megszegésére buzdítanak, vagy összeesküvés-elméleteket gyártanak online térben. Az államtitkár szerint ez a legkárosabb és legfelelőtlenebb magatartás, amit egy járványhelyzetben el lehet követni. Hozzátette, hogy bár az elhibázott brüsszeli központi beszerzés miatt egyelőre kevés oltóanyag van Magyarországon, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy más forrásokból pótolni tudják ezt a hiányt. A magyar emberek fegyelmezettségének és a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon eddig eredményesen harcoltak a vírus ellen.

Ne most adjuk fel, bírjuk ki a hátralevő időszakot, mert együtt sikerülni fog

- mondta a szabályok betartására kérve mindenkit.

forrás: MTI