A sikeres pályaválasztás kulcsa

Biztos, hogy befutó karrierem lesz ezen a szakon? Jól döntöttem egyáltalán? Mit keresek én itt? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel benned, válaszolunk!

Minden egyetemista életében eljön az a pillanat, amikor komolyan fontolóra veszi a bukás alternatíváját, még akkor is, ha alapvetően optimista alkat. Nincs olyan, akinek ne fordult volna meg a fejében a felsőoktatásban töltött évek alatt, hogy vajon okos választás volt-e az adott szakot beírni a jelentkezési lapra. A gondolat nem egyedi.

Menetközben mindig lesznek nehezebb periódusok: egy kevésbé kedvelt félév után például, amikor a tantárgy választások nem sikerültek jól, esetleg az oktatókban csalódtunk, vagy csak szimplán nem jött jól össze az adott vizsgaidőszak. Ezeken kívül nem beszéltünk még a magánéleti válságokról, párkapcsolati problémákról, anyagi nehézségekről. Mind olyan tényezők, amikkel az ember együtt él és egy rosszabb hullámban bizony magunk alá söpör bennünket. Mi ilyenkor a teendő?

1. Nem kell a kardodba dőlni

Mindenkinek vannak zűrösebb időszakai, még akkor is, ha talán nem veszed észre. Fontos azonban, hogy nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnod és fenekestül felforgatnod az életed, ilyenkor születnek meg sokszor a rossz döntések. Gondold át, hogy mi bánt és azt is, hogy miért a tanulmányaiddal hozod összefüggésbe? Van valami konkrét oka, vagy csak felemésztett a hosszú, karanténban töltött téli magány? Először is, ne fogj mindent másra, kapd össze magad, ez már 2021!

2. Az orvoslás maga

Ha tényleg úgy érzed, hogy a probléma forrása maga a szak, ahová jársz, akkor gondold át alaposan, hogy miért? Mert nem érdekel, amit tanulsz, vagy csak úgy érzed, hogy nem leszel sikeres általa? Amennyiben nem tetszik az irány sem, akkor persze érdemes váltani. Érettségi után a látszat ellenére nagyon sokan még nem tudják, hogy mit akarnak igazán, csak elkezdenek tanulni valamit, „majd elválik később" alapon. Jól is teszik, hiszen a tanulási idő alatt sem csúszik ki az idő a kezükből és az is lehet, hogy menetközben viszont találkoznak egy olyan oktatóval, vagy tantárggyal, amit már magukénak éreznek. Elképzelhető ellenben az is, hogy teljesen rossz pályára tévedtél! Ne éld meg kudarcnak, szó sincs ilyenről! Döntést hozni mindig nehéz és kell hozzá kellő bátorság is. Ha más utat szeretnél járni, ne habozz. Kezdj el egy másik szakot, add be a jelentkezésed máshová, segítünk a választásban! Ne gondold, hogy az eddigi évek kárba vesztek, a tudást, a tapasztalatot és az addig felépített kapcsolataidat senki nem veheti el tőled!

3. A titok nyitja

Abban az esetben, ha tényleg biztos vagy magadban, hogy jó helyen vagy, de nem tudod elképzelni, hogyan tovább, az is teljesen természetes. Kevesen beszélnek róla ugyanis, de a diploma után hasonló folyamat zajlik le, mint érettségi után: kikerülsz egy ismerős világból, az addig megszokott gyakorlatokkal együtt és új vizekre evezel. A gond ott van, hogy még te sem látod, hogyan kéne ezt csinálni. Bár itt már közel sincs az a fajta burok körülötted, mint gimnáziumban, mégis a mindennapi rutin csúszik ki a lábad alól hirtelen.

Tény és való, nehéz az elején tisztán látni, hogyan lesz sikeres egy szakma. Vannak azonban aranyszabályok, amiket soha nem szabad elfelejtened: a sikerhez ugyan kell némi szerencse is, de sokan ezt első helyre rangsorolják, pedig valójában utolsó helyen kullog.
Szorgalom, önfegyelem és alázatosság. Ezeket kell elhelyezned valahová, szubjektíven. Ha ez megvan, akkor már csak

szeretned kell, amit csinálsz.

Ez áll ugyanis az első helyen. A maradék java része már leginkább csak rajtad múlik.

Magyar Krisztina