Egyetemi modellváltás: cél a magyar felsőoktatás fejlesztése

A magyar kormány célként határozta meg, hogy Magyarország Európa öt legversenyképesebb és legélhetőbb országa közé tartozzon 2030-ra, ezért korszerűbbé, versenyképesebbé szeretnék tenni az oktatás egész rendszerét, így a felsőoktatást is.

A tervek szerint 1500 milliárd forintból fejlődhet és erősödhet a magyar felsőoktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy ezeket az összegeket az intézmények akkor tudják a leginkább hasznosítani, ha egy korszerűbb gazdálkodási formában működnek tovább. Ennek leghatékonyabb eszköze a modellváltás.

A cél elérésének érdekében erősödött az intézményi és hallgatói kiválóság támogatása, az infrastruktúra-fejlesztés, duális rendszer népszerűsítése és növelték a doktoranduszok számát. Ahhoz, hogy az intézmények még versenyképesebbek legyenek további változtatások bevezetése is szükséges. Schanda Tamás szerint az egyetemi-főiskolai autonómia fontosságához nem fér kétség, de emellett az is fontos, hogy hatékonyan működjenek az intézmények és eredményesek legyenek. Az új modell hatékonyabban támogatja az egyetemeket abban, hogy a társadalmi, gazdasági igényekre rugalmasan reagáló, a piaci folyamatok alapján működő szolgáltató központok lehessenek. A modellváltó egyetemek kikerülnek a közvetlen állami fenntartású intézmények köréből, a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúra, az épületek az egyetemek tulajdonába kerülnek, a fenntartói jogok pedig egy kifejezetten erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítványhoz.

Forrás: MTI

Csesznok Flóra