Felsőoktatási felvételi 2021: ezekért a tanulmányi versenyekért jár többletpont

Hamarosan itt az egyetemi felvételi jelentkezések leadásának határideje. A többletpontjaidról akkor is érdemes előre gondoskodni, ha még nem vagy végzős középiskolás (esetleg éppen szakképzésben tanulsz), és csak a távolabbi jövő kérdése számodra az egyetemi továbbtanulás.

Az egyik legjobb lehetőség erre a tanulmányi versenyeken való részvétel. Arról már írtunk korábban, milyen tevékenységekért kaphatsz többletpontokat a felvételi során. Mindezek közül most a tanulmányi versenyeket mutatjuk részletesen.

OKTV, SZÉTV és ÁSZÉV

Mit jelentenek ezek a rövidítések? Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenye és az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye a legjelentősebb állami tanulmányi versenyek közé tartoznak. Ezek a szó legszorosabb értelmében tanulmányi versenyek, mivel a középiskolai pályafutásod alatt tanultakban kell még jobban elmélyedned. Míg az OKTV-n való részvétel lehetősége mindenki előtt nyitva áll, a SZÉTV és az ÁSZÉV értelemszerűen a szakmát tanuló középiskolások versenye. Ha ezeken a versenyeken helyezést érsz el, a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakokon, illetve az edző alapképzési szakon kívül minden megjelölt képzés esetén jár a többletpont. Ha több versenyen indulsz, több pontot is kaphatsz, ám ez összesen legfeljebb 100 pont lehet. 1-10. helyezésért 100, 11-20. helyezésért 50, 21-30. helyezésért pedig 25 pontot lehet szerezni.

Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK)

Erre a versenyre szintén a vonatkozik, hogy a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakok, illetve az edző alapképzési szak felvételije nem gyarapítható a többletpontokkal. A TUDOK résztvevői közül az első díjas és a nagydíjas versenyző gazdagodhat felvételi többletpontokkal: az előbbi 20, az utóbbi pedig 30 ponttal.

Országos Művészeti Tanulmányi Verseny

Ezért a versenyért minden képzési területen, kivéve művészet, művészetközvetítés, valamint orvos- és egészségtudományi képzési területhez tartozó szakokon és az edző alapképzési szakon lehet pontot szerezni. Legfeljebb egy ilyen versenyért kapható 20 pont abban az esetben, ha a versenyző legalább a 3. helyet elérte.

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Az OSZTV-n elért eredményért kapott teljes felmentés a szakmai vizsga alól 30 többletpontot ér abban az esetben, ha a megjelölt felsőoktatási képzés szakirányú továbbtanulásnak számít. Az alábbi képzési területeken kaphatsz többletpontot ezért a versenyért: agrár; államtudományi; bölcsészettudomány; gazdaságtudományok; informatika; jogi; műszaki; orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései; pedagógusképzés; sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak); természettudomány.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny

Az idén harmincadik alkalommal megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs verseny résztvevői ösztöndíjban részesülnek, emellett idén a dobogós helyezés 100 pontot ér

Konda Nikolett