5+1 tipp a tökéletes prezentáció összeállításához!

A prezentáció készítés elengedhetetlen készség a mai világban. Legyen szó órai előadásról, szakdolgozat védésről, projekt bemutatásról, munkahelyi meetingről, egy jó prezentáció mindig ugyanazon pilléreken nyugszik: figyelemfelkeltő, kreatív, informatív és összeszedett. Megmutatjuk, hogyan hozd ki a legtöbbet a diasorodból!

1. Tipp: Adj kreatív, figyelemfelkeltő címet!

Sokan úgy tartják, hogy az első benyomás a legfontosabb. Egy kreatív, nem túl száraz és egyértelmű címmel felkelted a néző figyelmét, hiszen kíváncsivá teszed az előadás további tartalmával kapcsolatban. Ne rugaszkodj el túlságosan a témádtól, a cím akár lehet egy kapcsolódó kérdés vagy egy odaillő mondás is.

2. Tipp: Keretezd az előadásodAhelyett, hogy rögtön belecsapsz a dolgok közepébe, a cím után vezesd fel, hogy mit fog tartalmazni a prezentációd. Ezzel adsz egy struktúrát az előadásnak, és a néző is tudni fogja, hogy mire számítson. A prezentáció végén mindig legyen egy rövid összefoglalás, mely lezárja a mondanivalód. Ezzel a két elemmel adsz egy olyan keretet a prezentációdnak, ami által megkönnyíted a befogadó dolgát az értelmezésben.

3. Tipp: Logikai sorrend felépítése

Ha egy projektet vagy valamilyen folyamatot mutatsz be, mindig haladj logikai, időrendi sorrendben az elejétől a végéig. Ez gördülékennyé teszi a prezentációt, ami neked is segít az előadásban, a nézőnek pedig a befogadásban.

4. Tipp: Ne írj regényt!A prezentációd elsődlegesen arra szolgál, hogy az előadásod támogassa. Emiatt semmi szükség arra, hogy egész összefüggő mondatokat írj a diákra, elég, ha vázlatosan, kulcsszavakban viszed fel a leglényegesebb információkat. Az előadás során ez téged is segít, hiszen a szöveg támpontként szolgál, és a befogadó sem a diát fogja olvasni, hanem rád tud figyelni.

5. Tipp: Használj minél több képet és ábrát!A legtöbb ember vizuális alapon működik, így a prezentációdban a legjobban az illusztrációk fogják felkelteni és fenntartani a nézők figyelmét. Rakj minél több képet és szemléltető ábrát, azaz grafikont, táblázatot a diasorba, hogy megtörjék a szöveg monoton jellegét. Ha az illusztráció nem a te terméked, akkor mindig figyelj a forrás megjelölésére!

+1 tipp: Maradj esztétikus!Egy jó prezentáció külső kinézete legalább annyira fontos, mint a tartalma! A diákon legyen egységes a szöveg, győződj meg róla, hogy látható az írás a kiválasztott háttéren. Maradj letisztult, kerüld a zsúfolt diákat! Ha igazán ütős prezentációt szeretnél, az interneten rengeteg előre elkészített, ingyenes, kreatív diasor alap létezik bármilyen témában, ami jó módszer arra, hogy rövid idő alatt összeállíts egy olyan prezentációt, ami úgy néz ki, mintha órákat dolgoztál volna vele.

Csesznok Flóra