Felsőoktatási felvételi 2021: Így szerezhetsz többletpontot külföldi nyelvvizsgával

Az egyetemi felvételi küszöbén valószínűleg már tisztában vagy vele, hogy mennyi többletpontot szerezhetsz, ha van nyelvvizsgád. Nem mindegy azonban, hogy milyen nyelvvizsgát teszel le: a felvételi során a legfontosabb kritérium ugyanis az, hogy államilag elismert legyen.

Erre természetesen az a legjobb módszer, ha már eleve úgy készülsz, hogy ilyen nyelvvizsgát teszel majd. Magyarországon az államilag elismert nyelvvizsgák vannak a leginkább előtérben, így nagy valószínűséggel választ ilyet az a diák, aki bizonyítványt szeretne szerezni a nyelvtudásáról. Előfordulhat viszont, hogy olyan nyelvvizsgaközpontot választottál, amely által kiadott nyelvvizsga-bizonyítvány Magyarországon nem akkreditált. Ez történhet külföldi munka vagy tanulmányok miatt, de akár azért is, mert az adott nyelven itthon nem érhető el államilag elismert nyelvvizsga. Ilyen esetben ahhoz, hogy a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételin többletpontot érjen, honosítani kell.

Milyen esetekben honosítható a nyelvvizsga?

Külföldi nyelvvizsgaközpont egynyelvű általános, illetve szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványa honosítható, amennyiben

  • a bizonyítványt 2000. 01. 01. után állították ki,
  • a vizsgázó a bizonyítvány kiállításának évében elmúlt már 14 éves,
  • a nyelvvizsga az alábbi nyelvek egyikének ismeretét igazolja: arab, angol, baszk, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, ír, japán, katalán, kínai, koreai, lengyel, litván, német, norvég, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, svéd, szerb, szlovák, szlovén, török, vietnami.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztályának kell benyújtani a honosítási kérelmet, melynek eljárási díja 10 000 forint. A kérelmet az Oktatási Hivatal honlapjáról tudod letölteni.

Ha úgy érzed, nem biztos, hogy teljesen képben vagy azzal, hogy a nyelvvizsgán kívül mivel szerezhetsz még többletpontokat, olvasd el ezt a cikkünket is!

Konda Nikolett