Erre mindenképp szükséged lesz a felvételihez!

Már nincs sok idő a jelentkezési határidőig, de azért még elegendő ahhoz, hogy mindent elintézz! Ne késlekedj, ügyfélkapura mindenképpen szükséged lesz! Mutatjuk a részleteket!

Mint az köztudott, a felvételi eljárás legutolsó lépése a jelentkezés hitelesítése. Azonban ennyire még nem kell előreszaladni, ezzel majd külön cikkünkben foglalkozunk. A legfontosabb, hogy meglegyen minden időben, viszont bizonyos lépéseket nem elég, ha az utolsó pillanatra hagysz, mert van egy átfutási ideje, mire sikerül eszközölnöd. Ilyen például az ügyfélkapu.

De miért fontos, hogy legyen ügyfélkapud?

Azért, mert enélkül nem fogod tudni hitelesíteni a jelentkezésedet. Az ügyfélkapu tulajdonképpen egy olyan szolgáltatás, amelynek segítségével – a személyazonosság igazolása mellett – biztonságosan kapcsolatba lehet lépni elektronikus közigazgatási ügyintézést nyújtó intézményekkel. A szolgáltatást állampolgárságtól függetlenül minden természetes személy igénybe veheti.

Hogyan működik, mi a teendőd?

Az ügyfélkapu használatához létre kell hozni egy személyes azonosítót. Ez egy regisztrációs eljárás, amit lehet

  • elektronikusan kezdeményezni: ez kizárólag akkor lehetséges, ha 2016. január 1-jét követően kiállított személyazonosító igazolványod van. Ez esetben megteheted az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi oldalon
  • vagy személyesen, ez esetben mindenképpen be kell menni bármelyik regisztrációs szervhez (lehet okmányiroda, kormányablak, a NAV központi ügyfélszolgálatain, vagy külképviseleteken). Szánd rá az időt, mert egy ilyen adminisztráció elintézése általában nem két perc, elképzelhető, hogy több órát is várakoznod kell majd. Készülj fel, ez alatt elolvashatod többi cikket is a Felvételi 2021 rovatunkban!)

Szükséged lesz később is ügyfélkapura?

Igen. Ugyanis a hivatalos ügyintézések is egyre inkább az online térbe terelődnek, egyre több mindent lehet majd elintézni ennek segítségével. Ha a személyes ügyintézést választod, akkor azt elég egyszer megtenned, onnantól kezdve már minden könnyebben megy majd.

Mire lesz ez jó neked a későbbiekben?

Rengeteg mindenre, amelyek által sokkal egyszerűbb lesz az életed, és nem kell mindenhova személyesen rohangálnod majd! Csak, hogy néhányat említsünk:

  • TAJ kártya,
  • lakcímkártya ügyintézésekhez,
  • egészségügyi szolgáltatásokhoz (Igen, erre is szükséged lesz. A fiatalság nem egyenlő az egészséggel. Gondolkodj előre ebben is!)
  • egyéni vállalkozás ügyintézéséhez
  • támogatások igényléséhez
  • oktatás, munkaügyek, magánéleti ügyek (házasság, gyermekvállalás, anyakönyvi kivonatok) intézéséhez
  • jogosítvánnyal kapcsolatos ügyek intézéséhez
  • okmányirodai ügyekhez időpontfoglalásokhoz sorbanállás nélkül.

A lista nem teljes, bővebben tájékozódhatsz a regi.ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon. Ha tehát eddig nem volt még ügyfélkapud, akkor sürgősen igényelj, és ne feledd: ez időigényes!

Nem kell idegösszeomlást kapnod február 15-én. Kezdd el most, még időben vagy!

Magyar Krisztina