3 TIPP, ami segít, hogy melyik szakot válaszd!

Azoknak, akik hajlamosak a halogatásra, Nagy Zoltán, felsőoktatási szakértő hozott pár tippet, hogyan hozhatjátok meg a döntéseteket könnyedén még ebben a pár napban. Továbbá abban is segít, hogy elhelyezd magadban az egyetemeket és a felsőoktatás rendszerét és milyen szempontok érdekesek a döntésnél.

Érdemes-e a felsőoktatásba menni?

Nagy Zoltán felveti, hogy sokszor erről a kérdésről nem is beszélünk, csupán azon gondolkozunk, hogy melyik egyetem válasszuk. Pedig ezt is fontos átgondolni.
Természetesen mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Előnyei:

 • hosszú távú befektetés (várhatóan az elkövetkezendő 40 évünkről döntünk)
 • könnyebben helyezkednek el a diplomások, ugyanis ők a legképzettebbek
 • esélyük lesz külföldi tapasztalatszerzésre

Hátrányai:

 • évekig kell tanulnod
 • még az állami ösztöndíjas képzés is sok pénzbe kerül (lakhatás, utazás..)

Mi alapján válasszunk?

A felsőoktatási szakértő szerint, ha már eldöntöttük, hogy tovább tanulunk, akkor 3 fő kritériumot kell végig gondolnunk a számunkra megfelelő szak kiválasztásához:

 • ponthatár
 • jövedelem
 • költségek

Az elsőnél azt érdemes megnézni, hogy az adott szakon, mennyi a szükséges ponthatár.

Nagy Zoltán ezt egy példán keresztül szemlélteti:
Vegyük a kereskedelem és marketing szakot. Míg a CORVINUS-on ugyan erre a szakra 402 ponttal lehet bejutni, addig például az Óbudai Egyetemen csak 280 pontra van szükség.
Ugyanazt a képzettséget adja mind a kettő intézmény, de mégis az egyikre nagyon nehéz bekerülni és színjeles bizonyítvány kell hozzá, míg a másikhoz elég egy közepes teljesítmény is.

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e az erősebb intézményt választani?

Nagy Zoltán szerint igen, ugyanis ha megnézzük, mennyi a várható bére az ugyanazon a szakon végzett, de más intézményekben tanult hallgatónak, akkor azt figyelhetjük meg, hogy akár másfélszeres eltérés is lehet a frissdiplomások bérei között.
Ez az eltérés nem csak az egyetem minőségéről mond el valamit, hanem arról is, hogy kik járnak oda. Ugyanis ahová nehezebb bekerülni, ott erősebb követelményeknek kell megfelelni, és vélhetően a munkaerőpiacon is jobbak lesznek.
Továbbá azt is fontos szem előtt tartani, hogy különbség van egy budapesti és egy kisvárosi munkaerőpiac között is.
Vannak azonban olyan szakok, mint például a pszichológia, ahol sokkal kisebb a bérkülönbség az egyes intézmények között. Ebben az esetben szinte mintegy, hogy hol végezzük el a képzést.

Költségek és bevételek

Arról már előző webináriumunkon, Márkus Attila előadásánál is esett szó, hogy a továbbtanulás még akkor is járhat plusz kiadásokkal, ha államilag támogatott helyre vettek fel. Erre hívja fel a figyelmet Nagy Zoltán is.
Tehát ez sem egy másodlagos döntés, amikor egyetemet választunk

Munkaerőpiaci lehetőségek

El tudok-e helyezkedni?

Az adatok azt mutatják, hogy:

 • átlagosan egy végzős 2 hónap alatt helyezkedik el,
 • sőt a hallgatók fele dolgozik már a diploma megszerzése alatt is,
 • nagyon sok álláslehetőség van, akár diákmunka keretén belül is.

A szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy hatalmas eltérések lehetnek a szakok átlagbére között is, ugyanis egy kezdő mérnökinformatikus, villamosmérnök kétszer annyit is kereshet, mint egy induló pedagógus.
Emellett az is szempont lehet, hogy mit csinál a diplomás miután megszerzi az oklevelét.

Honnan érdemes tájékozódni?

A Felsőoktatási Rangsor (melyet regisztáció után elérhettek) erre egy kiváló platform, hiszen pontosan, összeszedetten meg lehet mondani belőle, hogy melyik a legjobb intézmény Magyarországon vagy mennyit lehet egy adott oklevéllel keresni.

Ha mindezt videó formájában néznéd végig, akkor kattints a lejátszásra: