Felvételi 2021: A szak már megvan, de az egyetem még nem? Lássuk, mi alapján mérlegelj!

A felvételi sosem sétagalopp, mindünknek okozott már legalább egy álmatlan éjszakát. Gyakran még azután is töprengünk, hová adjuk le jelentkezésünk, hogy megtaláltuk a hozzánk illő szakot. Nade mit tehetünk ilyenkor? Ne feledjük, hogy az egyetemista lét több egy diplománál. Hallgatói éveink egész életünk legkedvesebb emlékeivé vállhatnak, ha kihasználjuk az egyetemek által kínált sokszínű lehetőségeket! Merthogy ezek száma közel végtelen, ugyanakkor nem mindegy mit érzünk magunkhoz a leginkább közel.

Rendezvények és bulik

A BME-nek ott a BME Napok, a Corvinusnak a Közgáz Évzáró Fesztivál, a SZTE-nek a SZIN. Na és a te egyetemeden hol lehet bulizni? A tanulás mellett néhanapján nem árt kiengedni a gőzt is, akár hagyományos bulikon, akár egyéb szórakozási lehetőségeken. Átmozgathatjuk magunkat egy sporthéten, vagy ha közelebb áll hozzánk az online tér, regisztrálhatunk esport versenyre. Látókörbővítő előadásokon hallgathatjuk nívós hazai és nemzetközi előadók gondolatait. Bár a járványhelyzet alatt sajnos a rendezvények hagyományos formában szünetelnek, de a vírus sem tarthat örökké, nemsokára még nagyobb lelkesedéssel fogunk visszatérni barátainkhoz. A kérdés csak az, Te mivel és hol fogod tölteni a szabadidőd?

Hallgatói közösségek és szervezetek

A többek által ismert szakkollégiumok mellett minden egyetemen találhatóak önszerveződő, hasonló érdeklődésű hallgatókból álló baráti-szakmai közösségek. Gyakran a diákszervezet, szakkör elnevezést viselik. Mindnek megvan a maga tevékenységi területe. Hidd el, nincs olyan, amiben ne találnád meg a helyed! Felépítésük sokszor hasonló a való életben működő szervezetekéhez, ennek hála akár olyan területeken is megmérettetheted magad, amik már régóta érdekelnek, de választott szakodtól távol állnak.

Szerteágazó networking lehetőséget nyújtanak, számtalan embert ismerhetsz meg, és profitáló kapcsolatokra tehetsz szert általuk.

Esetleg mérnöknek készülsz, de kacsingatsz a marketing vagy rendezvényszervezés felé is? Csatlakozz egy hallgatói szervezethez, és tégy próbát! Egy ilyen szervezet tagjaként, nemcsak széleskörű – az egyetemi tanórákat kiegészítő – gyakorlati tapasztalatokkal bővülhet tudásod, de egy olyan közösség része is lehetsz, amire egyetemi éveid során – és azután is – végig számíthatsz.

Kollégiumok

Azért az sem árt, ha van fedél a fejünk fölött, nem igaz? Minden egyetem rendelkezik kollégiummal, azonban a felvételi rendszerük eltérő. Alapvetően a szociális helyzeteteket pontozzák különböző módokon, ám egyéb tényezők is befolyásolhatják bekerüléseteket. Az egyetemi weboldalakon ezekről minden szükséges információt megtalálhattok. Nézd meg, hol tudnád a legtöbb pontot összeszedni!

Alapozd meg szakmai elismertséged!

Igaz nemrég beszéltünk a bulikról, de most egy másfajta alapozásra gondoltunk. A tehetséggondozás nem csak az előadótermekben folyik, az egyetemek demonstrátori pozíciók, workshopok, tanulmányi versenyek, publikációk keretén belül készítenek fel, hogy valóban a szakmád legjobbjai közt lehess. Vesd össze melyik egyetem, milyen plusz tudással adna löketet karrierednek!

Vár a világ!

Már az dilemma, hogy menjünk-e Erasmusra vagy sem? Na és ha igen, akkor hova? Az egyetemek eltérő palettával rendelkeznek külföldi partneregyetemek terén. Abban az esetben, ha biztosan világot látnál, nem árt ellenőrizned célegyetemeid partnereit! Nehogy utólag derüljön ki, hogy álmaid országát végül tényleg csak álmaidban látogathatod meg.

Végezetül a legfontosabb: tájékozódjatok!

Keressétek fel az egyetemek kommunikációs felületeit és bemutatkozó videóit, kérdezzétek körbe ismerőseiteket, lépjetek kapcsolatba a Hallgatói Önkormányzatokkal, és persze tartsatok továbbra is velünk! A felsőoktatás egy ékszerdoboz, aki keres, megtalálja benne a hozzá leginkább illő darabot!

Varajti Máté