Felvételizők figyelem! Ezeket a dokumentumokat töltsétek fel mindenképp!

A felsőoktatási felvételi határideje (február 15.) kevesebb, mint egy hét múlva itt van! Mielőtt útjára engednéd a jelentkezésedet, rendkívül fontos részletesen átnézni, nehogy a jelentkezésed egy hiányzó adat vagy fel nem töltött irat miatt semmisüljön meg! Összegyűjtöttük neked, hogy milyen dokumentumok nélkül nem teljes a felvételid!

Ha a régi rendszerben, azaz 2006 előtt érettségiztél, fel kell töltened az érettségi bizonyítványodat, tanúsítványodat vagy felsőfokú okleveledet. Ha 2006 után érettségiztél vagy idén érettségizel, erre nincs szükség, hiszen az eredményeket már elektronikus rendszerben tárolják. Mindenképpen fel kell töltened afelvételi eljárás díjbefizetési dokumentumát, mely egy banki átutalás igazolása.

A pontszámításhoz szükséges csatolnod a középiskolai bizonyítványod azon oldalait, melyek alátámasztják a tanulmányi eredményeidet. Ami mindenképpen szükséges, az a releváns tantárgyak utolsó két tanult évének feltöltése, de az Oktatási Hivatal javaslata szerint érdemes minden egyes évfolyam elvégzését igazoló lapot csatolni a biztonság és a legkedvezőbb pontszámítás érdekében! Arra mindenképpen figyelj oda, hogy a választott természettudományos és idegennyelvi tantárgyak eredményei is fellelhetők legyenek a feltöltött oldalakon. Ezen kívül csatolj minden olyan igazolást és oklevelet (például: osztályozó vizsga), mely beleszámít a felvételi pontjaidba.

A többletpontjaidat igazoló dokumentumokat is fel kell tölteni a jelentkezésnél! A nyelvvizsgádat csak abban az esteben kell feltölteni, ha 2003 előtt szerezted, ha pedig utána, akkor elég csak az adatait megadnod. Ezen kívül a többletpontjaidba számíthatnak a tanulmányi, művészeti és sport eredmények igazolásai, a szakképzés és szakképesítés oklevelei, hátrányos helyzet, fogyatékosság vagy gyermekgondozás igazolásai. Ezeknek a feltöltése is rendkívül fontos, hiszen, ha nincs benne a rendszerben, nem kaphatod meg a többletpontot.

Ezeken az általános dokumentumokon kívül vannak olyan intézményspecifikus iratok, melyeket bizonyos szakokra kérnek külön. Ezekről tájékozódj a kiválasztott szak honlapján!

Felvételi 2021 című webináriumunkon Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője összefoglalta nektek mindezt egy videóban is:

Csesznok Flóra