Járvány ideje alatt sem áll le az Erasmus+ program

Te is unod már a távoktatást és a home office-t? Alig várod, hogy végre ismét lehessen utazni? Van egy jó hírünk: a külföldi tanulmányutak, szakmai gyakorlatok és különböző képzések lehetősége továbbra is nyitva áll mindenki előtt.

Az idén január 21–23 között online formában megrendezett Educatio szakkiállításon az Erasmus+ program is képviseltette magát, így a fiataloknak lehetőségük nyílt érdeklődni a nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségekről. Ha erről lemaradtál, ez esetben sincs gond: a Tempus Közalapítvány honlapján minden fontos információt megtalálsz az Erasmus+ és más külföldi ösztöndíj-programokkal (Campus Mundi, CEEPUS, Államközi Ösztöndíjak, Európai Szolidaritási Testület) kapcsolatban.

A lehetőséget érdemes kihasználni: számos kutatás bizonyítja, hogy akik egyetemi vagy középiskolai pályafutásuk során részt vettek valamilyen nemzetközi ösztöndíjprogramban, könnyebben találnak állást és jobban is keresnek. Emellett egy külföldi félév életre szóló élményt nyújt, ami ebben az ingerszegény időszakban talán még az eddigieknél is fontosabb.

Az ösztöndíj-programok közül a legnépszerűbb az Erasmus+, amelynek köszönhetően évente 4000–4500 magyar egyetemista szerez tapasztalatot külföldön.

Sokan belevágtak a járványhelyzet ellenére is: szeptember óta közel 600 hallgató jutott ki külföldre az Erasmus+ program által. Mivel azonban az érvényes utazási korlátozások a tanulmányutakra is vonatkoznak, jelenleg 42 ország közül lehet választani, de más esetekben a program keretében szinte bárhol, akár Európán kívül is van lehetőség részképzésre vagy szakmai gyakorlatra.

Ha még egyetemi felvételi előtt állsz, ne becsüld alá választási szempontként a megjelölt intézmény nemzetközi kapcsolatait! Egy külföldi félév ugyanis – a szép emlékeken túl – rengeteget ad hozzá a diplomád értékéhez is.

Konda Nikolett