5 nap a felvételi jelentkezési határidőig: érvek a jelentkezés mellett Hankó Balázstól

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára február 10-én az M1 reggeli hírműsorában felhívta a diákok figyelmét: már csak 5 nap van hátra a felvételi jelentkezés benyújtásáig! Továbbá arról is beszélt, hogy miért éri meg most különösen ezt megtenni.

Hankó Balázs nyomatékosította a határidőket:

 • február 15-éig éjfélig kell jelentkezni a felvi.hu e-felvételi felületén,
 • melyet a felvételizők február 20-ig hitelesíthetnek.

Hozzátette: a megjelölt egyetemek és szakok sorrendjének megadása sem mindegy, ugyanis ha a hallgató eléri az első helyen megjelölt intézmény ponthatárát, akkor oda veszik fel. Azonban a sorrend módosítására, még áprilisban is lesz lehetőség.

Jelenleg a felvi.hu-ra eddig beérkezett jelentkezésekből az látszódik, hogy a tavalyihoz képest nagyobb az érdeklődés a felsőoktatás iránt.

Az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy most igazán jó egyetemistának lenni.

De miért is?

 • Egyik fő indok a jelentős anyagi támogatás: 2021 és 2026 között több mint 1500 milliárd forintnak megfelelő uniós pénz jut az egyetemek fejlesztésére.
 • A gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a felsőoktatás lesz a magyar gazdaság élenjárója. Négyszer annyi uniós fejlesztési forrással tudnak gazdálkodni a felsőoktatási intézmények, mint az elmúlt években.
 • A felsőoktatás teljesen megújul:
  - infrastrukturálisan,
  - digitális oktatásban,
  - gyakorlati képzési fókuszában
 • Várhatóan a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai is tovább javulnak majd, tehát rövidebb lesz a végzés utáni várható elhelyezkedés ideje és a bérek is emelkedni fognak.

Mire használhatják fel az egyetemek a fejlesztési támogatást?

 • infrastrukturális fejlesztésre, hogy a gyakorlati képzési körülmények megteremthetőek legyenek;
 • fejlesztésekre: mind a szakképzés, az egyetemi képzés és a felnőttképzés esetében;
 • úgynevezett sience parkok, technológiai és innovációs parkok fejlesztésére.

Mindennek a célja, hogy minél jobban felzárkózzunk a világ egyetemeihez?

Hankó Balázs elmondása szerint most sem állunk rosszul. Ha a világ 28 ezer egyetemét nézzük, akkor a top 1400-as ligában 8 egyetemünk is benne van, és ha még szűkebben nézzük, akkor a top 500-ban is szerepel magyar egyetem. Évről-évre előkelőbb helyezéseket érnek el az egyetemeink.

Jelentős fejlődés, hogy 2013 és 2020 között 65 százalékkal emelkedett a nemzetközi hallgatók létszáma hazánkban.

Mindezek fényében hazánk jól áll, de van még hova fejlődni és egy ilyen nagy támogatás tovább növelheti a versenyképességünket.

Tulajdonképpen a most folyó modellváltásoknak is ez a lényege.

A modellváltás arról szól, hogyan tudjuk a gazdaságot és a felsőoktatást egyre jobban közelíteni egymáshoz. Tehát a hallgatók olyan gyakorlati tapasztalatokkal legyenek gazdagabbak, amik a mindennapi életükben, a munkahelyen történő elhelyezkedésüket és munkavégzésüket segíti.

Az interjút teljes egészében a hirado.hu-n nézheted vissza.