Felvételi 2021: Nagy rajtad a szülői nyomás? Így enyhíthetsz rajta!

Hozzád illő szak? Pipa. Kiválasztott egyetem? Pipa. Leadott jelentkezés? Pipa. Szülői nyomás? Pipa. Nem elég baj, hogy nyakadon a felvételi határidő, még a szüleid is megállás nélkül noszogatnak pályaválasztásod illetően. "Kislányom, miért nem orvosira mész? Fiam, én is mérnök vagyok, ne törd meg a családi hagyományt! Mégis mire jó a gazdálkodás menedzsment?" Mind hallottunk már hasonló mondatokat, így szerencsére van pár tippünk, mit tehetsz ilyenkor!

A szüleink is voltak fiatalok, akkor mégis mi változott?

Lehet nehéz elképzelnünk, de édesapánk és édesanyánk is koptatta az iskolapadot, sőt még bulizni is jártak! Az idő azonban telt-múlt. Míg szüleink generációjának a biztos állás megtalálása volt a cél, addig számunkra a karrier, változatos munkakör, közösségi élmények kerülnek előtérbe. Az eltérő értékrendek, pedig elkerülhetetlenül kisebb-nagyobb konfliktushoz vezetnek. Nézzük, ezeket hogyan tudjátok kezelni!

Biztosítsuk őket, hogy sínen megy a felvételi!

Szerencsés helyzetben csak azokat a kérdéseket kapjuk meg, hogy biztos minden jelentkezéshez szükséges teendőt elintéztünk-e? Ilyenkor elég, ha megmutatjuk szüleinknek a felvi kitöltött felületét. Ha esetleg mégis elfelejtettetek volna valamit, gyorsan pótóljátok! Ne féljetek segítséget kérni tőlük, ha elakadtatok!

Ha a nézeteltérés alapja a választott szak vagy egyetemen, több fortélyhoz kell folyamodnunk. Ahhoz, hogy meggyőzzük szüleinket a pályaválasztásunkról, először is az ő fejükkel kell gondolkodnunk!

Szüleinket elsősorban a számszerű adatok érdeklik!

Hány ponttal lehet bekerülni? Mennyi a tandíj? Milyen ösztöndíj lehetőségek vannak? Mennyi a kollégiumi díj? Milyen fizetésre számíthatnak gyermekeik a szak elvégzése után? Gyűjtsük előre össze ezeket, majd tálaljuk őket megfelelő körítéssel! Viszonyíthatjuk őket más képzésekhez, ha úgy gondoljuk ebből előnyünk származik. Ehhez kiváló felület a diplomantul.hu, melyen a végzett hallgatók pályakövetési adatait lehet nyomon követni.

A legnagyobb hangsúlyt érdemes a karrierre helyeznünk!

Kutassunk több elhelyezkedési lehetőség és fizetés után, majd emeljük ki ebből a széles választékból a leghangzatosabbakat! Ha tudjuk, hogy szüleinknek van egy preferált elhelyezkedési területe, próbáljuk ahhoz kapcsolni elképzelésünket. Például ha édesapád mindenáron mérnököt szeretne faragni belőled, de te inkább közgazdász lennél, akkor mutass rá, hogy marketingesként vagy könyvelőként is dolgozhatsz mérnöki cégnél hasonló, vagy akár magasabb fizetéssel is.

Sok szülő fél, hogy a tanulás helyett a bulizást választjuk.

Egyetemen szabadidőnket nem csak az éjszakában tölthetjük! Szedjünk össze tudományos és szakmai rendezvényeket, versenyeket, amiken részt vehetünk. Keressünk olyan hallgatói közösséget, amihez csatlakozva kihozhatjuk magunkból a maximumot a tanórák mellett. Ezek egyrészt üde időtöltésnek számítanak, másrészt későbbi önéletrajzunknak is adnak egy löketet. Lássák szüleink, hogy választott szakmánk annyira érdekel minket, hogy szabadidőnkben is fejlődnénk!

Ne feledd, mindent a te érdekedben tesznek!

Bármennyire is úgy érzed, hogy néha lefárasztanak, sosem szabad elfelejtened, hogy te vagy a legféltettebb kincsük! Csupán a lehető legjobbat akarják neked, még ha elképzelésük más is, mint a tiéd. Egy felvételi - se más vita - nem ér annyit, hogy megromoljon köztetek a kapcsolat. A magatokba zárkózás, szüleitek kizárása helyett nyissatok feléjük, és döntsetek együtt, hova tovább! A szülőknek pedig csak annyit üzenünk, engedjék gyermekeiket saját útjukat járni, hisz ha bármi történik, úgyis ott lesznek mellettük!

Varajti Máté