Most érdemes igazán egyetemre felvételizni!

Jövő hétfő (február 15) éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatásba azok, akik a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzések, felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A jelentkezéseket kizárólag a felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi felületen keresztül lehet benyújtani, és február 20-áig kell hitelesíteni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte, a felvételi eljárás és a pontszámítás a tavalyi szabályokhoz képest alapvetően nem változott.

Ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, de mindegyik kiválasztott képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is megjelölhető, hiszen ezeket egynek számolja a rendszer. Egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa sorrendbe állítottak közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri a felvételi ponthatárt. Alapképzésen és az osztatlan képzési szakokon legalább egy emelt szintű érettségi vizsga az elvárás. Kivételt azok a képzések jelentenek, amelyeknél kizárólag a gyakorlati vizsga eredménye számít, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem szükséges újból érettségit tenniük.

Az államtitkár kiemelte, példátlan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon, hiszen jelentősen több forrás áll rendelkezésre. Az a cél, hogy az egyetemek a nemzetközi összevetésben is versenyképes, naprakész tudás megosztásával kiszámítható életpályához, biztos foglalkoztatáshoz és jövedelemhez segítsék a hallgatóikat.

A jelentkezési határidő előtt érdemes újra átolvasni a felvételi tájékoztatót, fokozott figyelmet fordítva a módosított információkra.

Forrás: MTI

Csesznok Flóra