Pontszámítás SOS – mi fog számítani a felvételidben?

A felsőoktatási felvételi véglegesítésének határideje, azaz február 15-e rohamosan közeledik! Ha felvételizőként még mindig össze vagy zavarodva, hogy mi fog beleszámítani a pontjaidba, mi segítünk!

A felvételi rendszer két számítási módszert alkalmaz a pontjaid összeadásánál, a klasszikus módszert és a duplázást. Bár mindkét technikával maximum 500 pontot érhetsz el, abban különböznek egymástól, hogy eltérő eredményeket vesznek figyelembe, így másból tevődnek össze a pontjaid.

A klasszikus számítás alapján a pontjaid 200 érettségi-, 200 tanulmányi- és 100 többletpontból tevődnek össze.

Az érettségi pontokat az a két érettségi vizsga eredménye teszi ki, amivel felvételizel a kiválasztott szakra. Egy érettségire maximum 100 pontot kaphatsz, így a kettő összeadva legfeljebb 200. A tanulmányi pontoknál is 200 pont a határ, ebből 100 pontot tudsz összegyűjteni az öt kötelező tantárgy utolsó két évének év végi jegyeiből. Ezek a tantárgyak a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, egy legalább két évig tanult választott idegennyelv és egy legalább két évig tanult választott természettudományos tárgy vagy kettő legalább egy évig tanult választott természettudományos tárgy. A tanulmányi pontok másik fele az érettségi vizsgaeredmények közül a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, egy idegennyelv) és egy választott vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagából kaphatod meg a maximum 100 pontot. Az érettségi és tanulmányi pontok mellett még szerezhetsz legfeljebb 100 többletpontot.

A második eljárás, melyet duplázásnak hívnak abban különbözik, hogy a pontjaidat főként abból a két érettségi vizsga eredményedből számolják, amivel felvételizel.

Mivel minden érettségin maximum 100 pont érhető el, mindkét eredményed megduplázzák és ezeket összeadják, mely maximum 400 pont lehet. Tehát a két módszer abban különbözik, hogy a duplázásnál nem veszik figyelembe a tanulmányi jegyeidet és a többi érettségid eredményét, viszont ugyanúgy, mint az előző módszernél, itt is szerezhetsz még legfeljebb 100 többletpontot.

Szerencsére nem kell előre eldöntened, hogy melyik módszert szeretnéd alkalmazni, hiszen a rendszer mindkettőt automatikusan lefuttatja, és a számodra előnyösebb eredményt veszi figyelembe.

Csesznok Flóra