5 TIPP az Oktatási Hivataltól - ezekre figyelj az e-felvételikor

A felvételi jelentkezés határideje már a nyakunkon van, ezért a felvi.hu összeszedte nektek, hogy mi az az 5 dolog, amire mindenképpen figyelned kell az e-felvételi benyújtásakor.

A regisztrációkor megadott e-mail cím

A felvételi eljárás során az Oktatási Hivatal számos fontos üzenetet küld a jelentkezőknek, a regisztrációkor megadott e-mail címre. Ezért nagyon lényeges, hogy kétszer is ellenőrizd:

  • jól gépelted-e be,
  • általad gyakran használt postafiókot adj meg, amelyet nyár végéig rendszeresen tudsz figyelni,
  • a fontos leveleid nem a spam mappában landolnak-e.

Jelentkezési sorrend

Az a jelentkezési hely (képzés) kerüljön az első helyre, ahová leginkább vágysz, az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé szeretnél bejutni. Érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is: vállalod-e az önköltséges tanulást is, csak hogy egy adott képzésre bejuss, vagy sem?

Fontos: A jelentkezési határidő után már nem vehetsz fel új képzést, de a tavasszal kezdődő ügyintézési időszakban (április 19-e és július 8-a között) egyszer változtathatsz majd a sorrenden és törölhetsz is jelentkezési helyeket.

A jelentkezési helyekről és sorrendről többet is megtudhatsz a felvi.hu kisfilmjéből:

Dokumentummásolatok feltöltése

Egyre bővül azon dokumentumok köre, amelyeket nem kell fizikailag benyújtani és csatolni, ugyanis közhiteles nyilvántartásban, elektronikusan is elérhetőek. Ezáltal az Oktatási Hivatal ezeket az eredményeket automatikusan átveszi a rendszerből.
Ilyen az:

  • érettségi eredményeket igazoló bizonyítvány/ tanúsítvány (2006. január 6-ától)
  • nyelvvizsga bizonyítvány (2003. január 1-jétől)
  • felsőoktatási oklevél (2006. február 1-jétől)

Minden más, a jelentkezéshez szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot a jelentkezéskor fel kell tölteni! (A február 15. után kézhez kapott dokumentumokat majd pótolhatod a tavasszal induló ügyintézési időszakban.)

Elegendő mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, függetlenül a jelentkezési helyek számától. Arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a személyes adatokat.

Technikai tudnivalók: az E-felvételi rendszere jpg vagy pdf formátumokat tud fogadni. A dokumentum lehet színes vagy fekete-fehér. A feltölthető fájlok mérete és felbontása max. 5 MB, illetve jpg esetében min. 500x500 és max. 4500x4500 képpont felbontás.

Legjobb, ha szkennert használsz, de telefonnal is lefotózhatod a dokumentumokat, viszont az lényeges, hogy csak a feltöltendő dokumentum látszódjon (de az teljes egészében) és megfelelően olvasható legyen.

Erről bővebben itt olvashattok.

Kiegészítő eljárási díj

Három képzésre lehet ingyenesen jelentkezni (állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is, tehát összesen hat sor tölthető ki). További, legfeljebb három képzési hely megjelölése esetén 2000-2000 forint kiegészítő eljárási díjat kell fizetned, amelynek összegét az E-felvételi automatikusan kiszámolja. Ezt egy összegben kell rendezni banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel február 15-ig, vagyis a jelentkezési határidőig!

Átutalás esetén a jóváírás hosszabb időt is igénybe vehet – ettől függetlenül a jelentkezésedet nyugodtan hitelesítheted, a díj beérkezése nem feltétele a hitelesítésnek.

Hitelesítés

Ezt akkor célszerű megtenni, amikor már biztos vagy benne, hogy semmin nem akarsz változtatni. Ha mégis módosítasz valamit a hitelesítést követően, újra kell hitelesíteni a jelentkezésedet.

Kétféle módon teheted meg:

  • Hitelesítéshez a legjobb módszer Ügyfélkapus regisztrációt használni. Ekkor rögtön visszajelzést is kapsz, hogy sikeres volt-e a folyamat.
  • Hitelesítő adatlap kinyomtatása, aláírása és postázása után (1443 Budapest, Pf. 220 címre) azonban meg kell várnod, amíg a dokumentum beérkezik hozzánk, feldolgozzuk és e-mailt küldünk a sikerességről.

Hitelesítésre a jelentkezési határidő után is van lehetőség, egészen február 20-ig.

Hitelesítés nélkül a jelentkezés érvénytelen.

Még több hasznos tudnivalóért töltsd le a Felvi kisokost, vagy kövesd unilife.hu Felvételi 2021 címkéjét.