A határidők és a dokumentumok útvesztője - segít eligazodni az Oktatási Hivatal

Elvesztél a feltöltendő dokumentumok sokaságában? Nem tudod, mit érdemes benyújtani és mikor van erre lehetőség? Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője segít neked!

Ismerteti a legfontosabb határidőket, és a hozzájuk kapcsolódó alapvető teendőket és összefoglalja, melyek a legfontosabb benyújtandó dokumentumok.

Senkit sem ér váratlanul, hogy a jelentkezés e-felvételi rendszerben történik, melyet február 15-éig kell benyújtani. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy február 20-a a hitelesítési határidő, melynek célja, hogy meggyőződjön az Oktatási Hivatal, valóban komolyan gondolja-e a felvételiző a jelentkezési szándékát, és valóban ő rögzítette-e az adatait.

Sikeres hitelesítés hiányában a benyújtott felvételi kérvényünk még érvénytelen.Hitelesítés elsődlegesen ügyfélkapu regisztrációval lehetséges, vagy hitelesítő adatlappal.

Bukta Péter felhívta a figyelmet a következő fontos időszakra is, ami április 19-e és július 8-a között van. Ez az úgynevezett ügyintézési és tájékozódási időszak, mely során ismét megnyílik az e-felvételi felülete.

De mi is történik ebben az időintervallumban?

Tájékozódhatunk a központi nyilvántartásban szereplő adatainkról, dokumentumaink elbírálási állapotáról, aktuális kiszámolt pontszámunkról.

Ha teendőnk van még, akkor ez az időszak szolgál:

  • a hiánypótlásra (bizonyos dokumentumok feltöltése),
  • a sorrendmódosításra,
  • a jelentkezési hely(ek) visszavonására,
  • adatmódosításra,-pótlásra.

Milyen dokumentumokra van szükség a felvételihez?

Egyre bővül azon dokumentumok köre, amelyeket nem kell fizikailag benyújtani és csatolni, ugyanis közhiteles nyilvántartásban, elektronikusan is elérhetőek. Ezáltal az Oktatási Hivatal ezeket az eredményeket automatikusan átveszi a rendszerből.
Ilyen az:

  • érettségi eredményeket igazoló bizonyítvány/ tanúsítvány (2006. január 6-ától),
  • nyelvvizsga bizonyítvány (2003. január 1-jétől),
  • felsőoktatási oklevél (2006. február 1-jétől).

További szükséges dokumentumok, melyeket csatolni is kell:

  • a középiskolai bizonyítvány év végi osztályzatait tartalmazó oldalai (a tanulmányi pontok számolásához szükségesek),
  • többletpontokat igazoló dokumentumok,
  • egyéb dokumentumok: például a felvételi eljárási díj befizetésének igazolása.

Az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője szerint fontos tájékozódnunk a választott intézmény adott szakán, hogy nem kérnek-e ezeken felül valamilyen speciális dokumentumot.

Ha mindezt inkább videóban néznéd meg, akkor tekintsd meg webináriumunk részletét: