Felvételi 2021: A legbiztosabb segítség döntésed meghozatalában!

Pár nap és lezárul a 2021-es felvételi jelentkezési időszak, és ezzel a pánik is egyre fokozódhat. Sok minden segíthet dönteni, kezdve az egyetemek bemutatkozó kisfilmjeitől, az E-felvételi szakleírásaiig. Ugyanakkor ez biztos elég ahhoz, hogy nyugodt szívvel véglegesítsd jelentkezésed? Ha bizonytalan vagy, ránk és barátaidra mindig számíthatsz!

Miért hallgass elsősorban ismerőseidre?

Az egyetemek célja, hogy minél több felvételiző hozzájuk adja be jelentkezését. A rengeteg információ és jól hangzó marketingfogás közt elveszünk. Mindenkit más érdekel, így semmi sem garantálja, hogy konkrét kérdésünkre választ találunk hivatalos egyetemi felületeken. Azonban baráti köreidben akadhat olyan, aki arra a szakra jár, amit éppen szeretnél megjelölni. A diploma elismertsége nem jelentene semmit, ha maguk a hallgatók nem elégedettek az egyetem nyújtotta képzésekkel és lehetőségekkel. Éppen ezért, ezekről ők tudnak leghitelesebben beszámolni!

Mik azok a kérdések, amiket mindenképpen érdemes feltenned?

Az alábbi kérdésekre interneten nehezen találod meg a választ, így amikor felkeresed barátodat, a következőkről feltétlenül essen szó:

  • Elégedett a képzéssel és az egyetemmel?
  • Mennyire nehéz ösztöndíjasként bent maradni a szakon?
  • Mennyire megterhelő a szak?
  • Vannak gyakornoki lehetőségek?
  • Milyen az egyetemi közösségi élet?
  • Milyen a kapcsolat hallgató és oktató közt?
  • Mik az esélyek egy kollégiumi hely elnyerésére?
  • Ha esetleg nem válna be a szak, van-e lehetőség váltani?
  • Mostani fejjel, ha újra a felvételi előtt állna, hogyan döntene?

Az oktatás színvonala mellett, nem győzzük hangsúlyozni a közösségi élet fontosságát. Egyetemen fennállhat annak a veszélye, hogy kiszakadva megszokott, családias osztályunkból egyedül találjuk magunkat több ezer hallgató között. Könnyen elfoghat minket az elveszettség, szorongás érzete. Ilyenkor jól jön, ha előre megismerjük a közösség kultúráját, ezzel megkönnyítve későbbi beilleszkedésünket. Erre a feladatra pedig ki lenne leginkább megfelelő, ha nem a közösség egyik tagja?

Egyetem alatt egy évben több oktatóval fogsz megismerkedni, mint egész középiskolás korodban. Ők adják át neked mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, amellyel boldogulni tudsz karriered során. Ahány oktató, annyi tanítási stílus. Barátod őszintén tud mesélni arról, milyen viszonyt ápol velük: kitől kapott legtöbbet, ki követel legkeményebben, kit érdemes elkerülni, kire tekint mentoraként.

Mit tegyek, ha senkit sem ismerek, aki segíthetne?

Minden egyetem rendelkezik hallgatói Facebook csoportokkal, amikre pár kattintással és a megfelelő kulcsszavakkal Te is könnyedén rábukkanhatsz! Keresd ki a számodra megfelelőt, majd ad le csatlakozási kérelmedet a csoport adminisztrátorának. Miután bevettek, egyszerűen írj egy posztot, és hidd el, lesz olyan, aki segít! Még előnyre is szert tehetsz társaiddal szemben, ugyanis simán előfordulhat, hogy többen is megosztják veled tapasztalataikat.

Varajti Máté