Nálunk valóban személyes kapcsolatok tudnak épülni - Interjú a PTE korábbi oktatási rektorhelyettesével

„A nálunk végzett hallgatók 95 százaléka két hónapon belül talál állást."- hangsúlyozta Péley Bernadette, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) korábbi oktatási rektorhelyettese. A nemzetközi közegen kívül az intenzív sportéletre, a rektori ösztöndíj lehetőségére és a kurzusként felvehető művészeti tevékenységekre a legbüszkébb a PTE életében. Interjúnk a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019 évi kiadványában jelent meg.

Nyáron megújult az egyetem vezetése. Miseta Attila professzor úr tölti be a rektori pozíciót 2018. július 1. óta, míg az intézmény korábbi rektora, Bódis József oktatási államtitkárként folytatja az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Hogyan élték meg mindezt, és mit várhatnak a jelentkezők az új vezetéstől?

Miseta rektor úr megválasztására még a tavalyi év végén került sor, így az új vezetés és az államtitkári kinevezés ilyen szempontból független egymástól. Emellett persze nagy elismerés egyetemünk számára, hogy Bódis professzor urat kérték fel az oktatási terület vezetésére, amelyhez sok sikert kívánunk, ugyanis a hazai oktatás fejlesztése mindannyiunk számára meghatározó fontosságú. Az intézmény új vezetésének célja megtartani mindazt, ami korábban is erősítette az egyetemet, azaz a folytonosság rendkívül lényeges, amit kiegészítenek jövőbe mutató újításaink.

Milyen erősségeket lát érdemesnek megtartani?

Három dolgot emelnék ki. Az első az egyetem már most is rendkívül széles képzési kínálata: tíz karunkon több mint húszezer hallgató tanul. A város elhelyezkedése szintén nagy előny, a természeti és épített környezet, illetve a hallgatói élet túlzás nélkül Pécsett az egyik legjobb az országban. Végül meghatározó a hallgatók mindennapjai szempontjából, hogy nálunk valóban személyes kapcsolatot tudnak építeni nemcsak a magyar hallgatókkal és oktatókkal, hanem a több mint négyezer külföldi diákkal is.

Milyen előnye származik a magyar hallgatóknak abból, hogy ilyen sok külföldi tanul az egyetemen?

A Modern Városok Program keretében vállaltuk, hogy 2020-ig ötezer külföldi hallgató tanul nálunk. Ennek eléréséhez számos fejlesztés zajlik egyetemünkön, többek között új épületeket hozunk létre, többet pedig korszerűsítünk. Emellett természetesen az egyetemi életben meghatározó tényező az intézmény sokszínűsége. Az a tapasztalatunk, hogy a hallgatók kimondottan szeretik a nemzetközi környezetet. Gondoljunk csak a nyelvi előnyökre. Ma a nyelvismeret meghatározó fontosságú, és számtalanszor látom a folyosón, hogy gond nélkül beszélgetnek egymással a különféle országból származó diákok. A nyelv mellett az is lényeges, hogy megismerkedhetnek olyan egzotikus kultúrákkal, amelyekkel egyébként nem találkoznának. Hozzánk több mint 100 országból érkeznek hallgatók, Európa számos országa mellett sokan Nigériából, Kínából, Pakisztánból, Indiából és Kenyából.

Péley Bernadette, a Pécsi Tudományegyetem korábbi oktatási rektorhelyetteseFotó / pecsma.hu

Az egyetemi hallgatói élet kapcsán a nemzetközi közeg mellett mire a legbüszkébb?

A PTE rendkívül intenzív sportéletnek ad otthont. Célunk ennek további fejlesztése, amelyhez hozzájárulnak a város új sportlétesítményei, például a Nemzeti Kosárlabda Akadémia új csarnoka. Rendkívül szélesek az ösztöndíj-lehetőségek. Kiemelném a Rektori Ösztöndíjat, amelyet a legmagasabb pontszámmal hozzánk bekerülő hallgatók kaphatnak meg. Tizenhét szakkollégiumot működtetünk, de a szakmai élet mellett az egyetemi rendezvények köre is rendkívül széles. A Táncoló Egyetem keretében a vállalkozó kedvű hallgatóink a táncórákat követően egy előadás keretében mutatják be a tanultakat: a kezdeményezés 2005-ben először, majd 2011-ben újra bekerült a Guinness-rekordok könyvébe a legtöbb egyszerre hastáncoló ember kategóriában. Ennek mintájára jött létre a Zenélő Egyetem, majd ezek sikerét látva úgy döntöttünk, hogy felvehető kurzusok keretében elindítjuk ezeket a művészeti tevékenységeket, amelyek valamennyi karunkon elérhetők.

Milyenek az egyetemen végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei?

A nálunk végzett diákok 95 százaléka két hónapon belül talál állást – ez nagyon magas arány. Mi is érzékeljük, hogy a munkaerőpiac elszívó ereje már a képzés során jelentkezik, ezért is tartottuk jó lehetőségnek a duális képzések bevezetését, amelyek eredményesen orvosolják ezt a kihívást. A hagyományos képzési formában tanuló hallgatóinknak viszont azt javaslom, hogy tervezzenek hosszú távra, és meg fogják látni, hogy az alap- és mesterképzés elvégzése hosszú távon nagyobb előnyt biztosít, mint a képzésből menet közben kilépve, a rövid távon előnyösebbnek tűnő munkavállalás.

Milyen területen indítanak duális képzéseket?

Elsősorban műszaki területen, de növekszik a duális képzési kínálatunk a szociális, valamint a turizmus és a vendéglátás területén is.

Pécsi TudományegyetemFotó / pecsma.hu

Van olyan, ön számára kedves szak, amelyet szívesen ajánlana a jelentkezőknek?

Pszichológusként elfogult vagyok, ha azt mondom, hogy a PTE pszichológiaképzése nagyon magas színvonalú, amelyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki érdeklődik a terület iránt. Általában pedig azt tudom mondani, hogy a legjobb szak az, amit maga választ az ember. A kitartás és az elhivatottság a legfontosabb az egyetemi képzések elvégzéséhez.

Mit ajánlana azoknak, akik még nem tudják pontosan, hogy mi érdekli őket?

Nem kell megijedni, ha valaki 18-19 évesen még nem tudja pontosan, hogy mit szeretne tanulni. Nekik azt javaslom, hogy menjenek el egy évre dolgozni, akár külföldre is, mert azt látom, hogy sokkal elkötelezettebbek és céltudatosabbak azok a hallgatók, akik egyetemi tanulmányaikat megelőzően már dolgoztak. A külföldi munkavállalás rendkívül jó nyelvtanulási lehetőség is egyben. Csak javasolni tudom, hogy a tanácstalanok vagy a bizonytalankodók vegyenek részt pályaorientációs tanácsadáson, amelyet a PTE-n elsősorban a középiskolás diákok számára szervezünk.

Mennyire nyújt támogató környezetet az egyetem a nehéz sorsú hallgatók számára?

Kiemelt figyelmet fordítunk erre a területre. Hallgatói Támogató Szolgálatot, mentorhálózatot működtetünk, kifejezetten erős nálunk a parasport, a tehetséges hallgatók számára pedig Tehetség Pontokat és Tehetséggondozási Irodát működtetünk, valamint egy új kezdeményezésen is dolgozunk, amelynek keretében a legjobb tanulóinkat a leghátrányosabb térségekbe küldjük, hogy mentorálják az ott élő fiatalokat.