Felvételi diákszemmel - Murai László HÖOK elnöke

Felvételi 2021 című webináriumunkon Murai László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke felhívta a figyelmet: fontos, hogy minél több tehetséges fiatal döntsön úgy, folytatja tanulmányait egyetemi szinten is.

Felvételi diákszemmel

A továbbtanulásról való döntés egy nagy kihívás, és bár fontos, nem végleges, hiszen menet közben még bármikor lehet váltani.

Murai László azt tanácsolja, hogy amikor leadjátok a jelentkezéseteket az egyetemre, akkor hallgassatok a szívetekre, és azt írjátok be első helyre, amit a legjobban szeretnétek.

Az elmúlt tíz év tendenciája azt mutatja, hogy az egyetemre jelentkezők és a felvettek száma összhangban van egymással.
Két időszakban figyelhetünk meg jelentős csökkenést a jelentkezők esetében:

  • 2011-2012 között: az államilag támogatott férőhelyek száma visszaesett,
  • 2020-ban: megjelent az emelt szintű érettségi mint új felvételi követelmény.

Ezekben a periódusokban kevesebben jelentkeztek, mint amennyi hallgatót a rendszer fel tudott volna venni. A HÖOK elnöke szerint ebből az a tanulság, hogy ne bátortalanítson el benneteket semmilyen feltétel sem, hiszen ha megpróbáljátok, akkor legalább az esélyt megadjátok magatoknak.

Merre induljon el a diák?

Ehhez ideális segítség volt az Educatio Kiállítás, ahol szinte az összes felsőoktatási intézmény megtalálható volt és kérdezhettek tőlük a diákok.
A választás befolyásolhatja, az hogy egy egyetem mennyire hallgatóbarát, és milyen hallgatói szolgáltatások vannak az adott intézményben.

Covid generáció

Sajnos sok diák nem tudott méltóképpen elbúcsúzni iskolájától, elmaradtak a szalagavatók, a megszokottól eltérő körülmények között érettségizett, és annak ellenére, hogy felvették őket az egyetemre, nem tudták megtapasztalni a közösségi élményeket. Ugyanis elmaradtak a gólyatáborok, a gólyabálok is, és az egyetemek hibrid vagy távoktatásban indították a félévet. Mindez nagyon megterhelő lehet a mostani generáció számára.

Murai László azt tanácsolja, hogy amennyiben véget ér ez a vírushelyzet, akkor éljetek a lehetőségeitekkel mind a szakmai, mind a közösségi dimenzióban, mert egyetemistának lenni nagyon jó és reméli, hogy a sikeres felvételi után ezt ti is meg tudjátok majd tapasztalni.

Még több bátorító szóért nézd vissza a HÖOK elnökének előadását: