Külföldi intézménytől szeretnél diplomát? Ez itthonról is lehetséges! Tudj meg többet a kettős diploma lehetőségéről!

A Fudan Hungary University magyar és magyar-kínai kettős diplomát adhat, elsősorban gazdálkodástudományi, a későbbiekben pedig műszaki és orvosi képzéseken. A világ legjobb egyetemei között számontartott Fudan Egyetemen már magyar fiatalok tanulhatnak, de más hazai egyetemek is bőséges kínálatot adnak! Mutatjuk a részleteket!

A Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával 2019 óta érhető el a Fudan-Corvinus magyar-kínai kettős diplomát adó MBA-képzés. A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény több mint 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít, kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet. Több évtizede dolgozik együtt más elitegyetemekkel, partnerei közé tartozik

 • a világelső Massachusetts Institute of Technology (MIT),
 • a London School of Economics
 • és a Sydney Egyetem is.

A magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnek diplomát a világ legjobbjai közé tartozó elitegyetemen. A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó felsőoktatási intézmények közül elsőként indíthat külföldi helyszínen saját képzést a Fudan. A magyar és a kínai szakminisztériumok szándéknyilatkozatban erősítették meg, hogy együttműködnek a magyarországi Fudan Egyetem létrehozásában. Tervben van a partnerség a Semmelweisen, az ELTÉ-n és a Műegyetemen is.

Mi az együttműködés lényege és hol érhető el a képzés?

A Fudan hazai felsőoktatási intézményekkel együttműködésben kettős (dual) képzéseket indít. A Budapesti Corvinus Egyetem egy már Magyarországon engedéllyel rendelkező szakon magyar képzést a sanghaji Fudan Egyetemmel együttműködésben, összehangoltan úgy indítja, hogy a Fudan Egyetem is indítja a Kínában engedéllyel rendelkező szakon a kínai képzést, és a magyar, valamint közép-kelet európai országokból érkező (vagy kínai) hallgató a külföldi intézményben is tanulhat a magyar képzéshez tartalmilag részben hasonló külföldi képzésben. A külföldi tanulmányok beszámíthatók a magyar képzésbe és fordítva, és ez alapján a magyar és kínai oklevelet meg lehet szerezni, így a hallgató a magyar oklevél mellé megszerzi a kínai oklevelet is.

A kettős diploma

Óriási lehetőség azok számára, akik a tanulmányaik alatt más intézmények képzéseibe is szeretnének bekapcsolódni, ugyanis meghatározott feltételek mellett államilag elismert, külföldi diplomát is szerezhetnek. Ezt az alternatívát több hazai egyetem is kínálja, érdemes az egyetemek honlapján kicsit tovább informálódni, összegyűjtöttük Nektek intézményenként, hogy hol!

 • A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon, olasz, francia és német közgazdász diplomát szerezhetnek a hallgatók a külföldi társegyetemeken.
 • Az Edutus Egyetemen négy különböző kettős diplomaprogrammal várják a hallgatóat, főként németországi lehetőségekkel.
 • A BGE Pénzügy és Számvitel Karán hollandiai társegyetemen várják a hallgatókat szakmai gyakorlatra.
 • A BME együttműködésével nívós európai országokban tanulhatnak a hallgatók, többek között Pisában, Erlangenben, Isztambulban, Párizsban, Madridban, és Bukaresten is.
 • A Pázmány Bölcsész Kara a lisszaboni Portugál Katolikus Egyetem közreműködésével szervezi kettős diploma programját.
 • Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen a németországi Wuppertali Egyetemen végezheti tanulmányait a hallgató, amelynek végén politikatudomány és nemzetközi tanulmányok mesterdiplomával gazdagodhat.
 • A Szécheny Egyetemen MBAprogram gazdaságtudományi területen a University of Rhode Island, Kingston, RI (USA) közreműködésével hirdeti a kettős diploma lehetőségét.
 • A Debreceni Egyetemés a JAMK University of Applied Sciences közös megállapodásával szintén kettős diplomára tehetsz szert.

Magyar Krisztina