Online prezentáció? Ezekre mindenképp figyelj oda!

Ahogy a munka és az oktatás világa áthelyeződött a virtuális térbe, a legtöbb prezentációt is online formában kell megtartani. Ez ijesztő lehet, hiszen a laptop előtt ülve előadni közel sem ugyanolyan élmény, mint személyesen, nem is beszélve a technikai nehézségeikről. Épp ezért összegyűjtöttük hogyan tudod a legtöbbet kihozni az online prezentációdból!

1. A diasorod kinézete most mindennél jobban számít, hiszen a virtuális térben ezt fogja a legnagyobb méretben látni a hallgatóság. A tökéletes prezentáció a tartalma mellett esztétikus, egységes és kreatív.

2. Előadás előtt gyakorold be a mondanivalód, ismételd át a diákat. Ez segíteni fog abban, hogy rendszerezd a gondolataidat, összeszedetten és magabiztosan tudj előadni, illetve megfelelj az időkeretnek is.

3. Ellenőrizd le előre a technikai részeket. Indíts el a programon belül egy próba meetinget, ahol ki tudod próbálni, hogy hogyan kell megnyitni és kontrollálni a prezentációdat, hogy ne élesben menjen ezzel az idő. Győződj meg arról is, hogy jó minőségű az előadásod és a mikrofonod is működik.

4. Ahogy az online interjúnál és az online meetingeknél, itt is fontos, hogy öltözz fel alkalomhoz illően. Az igényes megjelenéssel azt üzened a hallgatóság számára, hogy felkészült és összeszedett vagy. A környezetedre is légy figyelemmel, ne legyenek a hátteredben ruha kupacok vagy szétszórt tányérok.

5. Az online tér sok nehézséget is okozhat, amit előre nem lehet megakadályozni. Előadás közben mindig bizonyosodj meg arról, hogy a hallgatóság ugyanazt látja éppen, mint te. Kérdezd meg bátran, hogy látható-e a diavetítés, a dia léptetés, ha videóval készültél, hallható-e a hangja, nehogy a közönség lemaradjon valamiről.

+1. A képernyőnek előadni nem a legjobb élmény, hiszen nem látod közben a hallgatóság reakcióját. Miközben prezentálsz, ne felejtsd el, hogy a vonal másik végén ott vannak a nézők, maradj fókuszált és összeszedett. Ha van egy megadott időkorlátod, érdemes a telefonodat vagy egy órát a gép mellé helyezni, hogy ne veszítsd el az időérzéked sem.

Csesznok Flóra