Dolgok, amik tutira hiányozni fognak a középsuli után

A járványhelyzet kétségtelenül nagy terhet ró az oktatásra, azonban online tanulás ide vagy oda: az idő nem állt meg, és lassan, de biztosan közeledik az érettségi és a ballagások időszaka. Ilyenkor érdemes kicsit visszatekinteni a középiskola elmúlt 4-5-6 évére, és értékelni mindazokat a dolgokat, amelyek a későbbiekben már nem lesznek olyan alapvetőek az életetekben, mint ebben az időszakban.

Kiszámíthatóság

Ugyan tizenévesként az ember hajlamos inkább nyűgként megélni a menetrendszerű és kiszámítható dolgokat, mihelyst elkezdesz dolgozni vagy egyetemre járni, értékelni fogod azt az időszakot, amikor két hétre előre tudtad, melyik nap mivel fogsz foglalkozni, és volt egy megszokott napirended.

A klisésen sokat emlegetett "nagybetűs életben" bármikor közbejöhet olyan váratlan esemény (legyen az egy munkahelyi plusz feladat vagy egy egyetemi oktató által rosszul kommunikált határidő), ami teljesen felborítja a terveidet, és bizony ez sokszor még csak nem is rajtad múlik.

Kisebb felelősség

Biztosan te is számtalanszor hallottad már a szüleidtől, hogy majd megtanulod értékelni a dolgokat, ha a saját lábadra állsz, és neked kell magadról gondoskodni. Nos, bármennyire is utáltuk ezt a mondatot, kénytelenek vagyunk belátni, hogy van benne némi igazság.

Míg egy otthon felejtett füzet vagy tesicucc maximum egy kis egyest vagy mínuszt jelentett a suliban, egy be nem fizetett telefonszámla vagy egy elmulasztott leadási határidő akár a pénztárcádnak is komoly megterhelés lehet.

Egyszerű kapcsolattartás

Amíg a barátaiddal nagyjából hasonló életet éltek, nagyon könnyű fenntartani az emberi kapcsolataitokat. Azonban miután különböző pályákat választotok, sokkal több erőfeszítést kell tennetek egy szimpla találkozás vagy videochat kedvéért is. A jó hír az, hogy ezek a körülmények szűrőként funkcionálhatnak, és megmutatják, kik azok, akikre valóban érdemes időt és energiát szánnod.

Nem utolsó sorban pedig ha képes vagy összehangolni egy olyan baráti társaság időbeosztását, amiben orvos-, jogász-, mérnök- és kétszakos tanárhallgatók is vannak, olyan szervezési skilljeid lehetnek, hogy a CV-dbe is nyugodtan beleírhatnád...

Miután különböző pályákat választotok, sokkal több erőfeszítést kell tennetek egy szimpla találkozás vagy videochat kedvéért is
Miután különböző pályákat választotok, sokkal több erőfeszítést kell tennetek egy szimpla találkozás vagy videochat kedvéért isFotó / 123RF

Ugyan talán mindezek most ijesztően hangzanak, azért nyugi: eddig a legtöbben még túlélték a középsuli után következő néhány évet. A lényeg, hogy az életed minden szakaszát tudd megbecsülni, és légy tisztában vele, hogy ami most a mindennapok részét képezi, korántsem biztos, hogy alapvető dolog.