Óvintézkedésekkel, de megtartják az idei érettségit

A megfelelő óvintézkedések mellett a tavaszi érettségi vizsgák írásbeli és szóbeli részei is biztonsággal megtarthatók lesznek, hiszen a vizsgákat 2020 őszén is sikerült problémamentesen megszervezni több tízezer tanuló számára. - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkára.

Az írásbeli vizsgák esetében egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat, a szóbeliknél pedig a jelenlévőknek meg kell tartani a kellő távolságot a biztonság megőrzésének érdekében. A járványügyi helyzetben eddig több, mint százezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol nem alakult ki fertőző góc, és a vizsgákon az elmúlt évek átlagának megfelelő eredmények születtek. A vizsgákkal kapcsolatos minden további technikai információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján.

Az érettségire való felkészítés érdekében egyéni és csoportos konzultációk jelenléti formában az alapvető egészségvédelmi szabályokat betartása mellett továbbra is szervezhetők a középiskolák megfelelő évfolyamain. Az államtitkár szerint a statisztikák azt bizonyítják, a köznevelési rendszer a járványügyi helyzet ellenére is eredményesen látta el feladatát az elmúlt hónapokban. A hiányzások aránya például csökkent az elmúlt években szokásostól, ami azt jelenti, hogy a koronavírus elleni védekezés az egyéb betegségek valószínűségét is csökkentette.

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban a köznevelési államtitkár arra kérte az oktatási intézmények vezetőit és pedagógusait, hogy regisztráljanak a védelmet jelentő oltásra, elegendő oltóanyag rendelkezésre állása esetén pedig azonnal elkezdik az érintettek beoltását.

Forrás: MTI
Csesznok Flóra