4 tipp, hogy kezdd el hatékonyan az érettségire való felkészülést

Lezárult a május-júniusi érettségi vizsgákra való jelentkezés. Bár maga az érettségi időben még elég messze van, nem éri meg halogatni a felkészülést.

Az érettségi eredményed ugyanis meghatározza majd az életed. Jó, ez talán túlzás: a továbbtanulásod és a karriered szempontjából viszont tényleg óriási a jelentősége. Ennek ellenére nem érdemes nagyon ráfeszülni, hiszen még rengeteg időd van felkészülni a május-júniusi érettségi vizsgákra. Az viszont egyáltalán nem mindegy, milyenek az első lépések a felkészülés megkezdésekor. Most ehhez adunk néhány tippet.

1. Első körben készíts fontossági sorrendet aszerint, hogy melyik tárgyra mennyit kell majd tanulnod!

A sorrendben helyezd előre azt a tárgyat, amelyikből emelt szintű vizsgát teszel, illetve azt, aminek a pontjait érettségi pontokként viszed tovább az egyetemre! Ha van olyan érettségi tárgy, amivel egész középiskola alatt meggyűlt a bajod, a sorrendben az legyen a következő! Ez után jöhet az, ami nem számít bele a felvételi pontjaidba, és persze az is, amit kirázol a kisujjadból.

Érdemes előre belőni azt is, hogy melyik tárgyra nagyjából mennyi időt szeretnél szánni és milyen időbeosztással fogod megvalósítani a felkészülést májusig. Addig ugyanis valószínűleg sokszor rád fog majd törni a stressz, és úgy érzed majd, hogy biztos nem fog sikerülni. Ilyenkor jól jöhet egy szépen vezetett időbeosztás, amiből láthatod, hogy igazából nagyon jól haladsz, és semmi szükség az idegeskedésre.

2. Ne tanulj feleslegesen! Legyél tisztában az érettségi vizsgák tematikájával!

Nehogy elolvasd, például, az összes történelem-tankönyvet A-tól Z-ig! Ettől biztos, hogy nem lesz sikeres az érettségi, sőt épp ellenkezőleg: időpocsékolás lehet a tanulás. Ugyanis a legtöbb tárgy esetén nem minden középiskolában tanult témakör jelenik meg a vizsgák anyagában. Épp ezért fontos tudni az érettségi témaköröket, és csak ezekre koncentrálni.

3. A tananyag rendszeres olvasgatásának nagyobb haszna lehet, mint a pánikolva magolásnak az utolsó pillanatokban.

Ehhez még pont időben vagy! Ha most elkezded a tananyagok szisztematikus átolvasását, bemagolt tényhalmaz helyett rendszerezett és jól megértett információ lesz a fejedben, mire elkezdődik maga a vizsga. Ezt érdemes lazán kezelni: eleinte hetente, majd később naponta szánj rá egy-két órát, hogy beleolvass régebben tanult tanyagokba, ami érettségi témakör lehet!

4. A 3-as pont a szóbeli vizsga esetén is jól alkalmazható: bővítsd folyamatosan a tételekkel kapcsolatos tudásod!

Habár minden évben nagyon jó könyvek jelennek meg a kidolgozott érettségi tételekkel, emellett sokan megszereznek egy-egy tételt az ismerőseiktől is, a tanulás során nem érdemes egyetlen kidolgozott anyagra hagyatkozni. Sokkal könnyebb lesz az utolsó hajrában megtanulni őket, ha eleve van egy átfogóbb tudásod a témáról. Akár több tankönyvből vagy tételes könyvből is összegyúrhatod magadnak a szóbeli érettségi vizsga tételeit, ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni!

Konda Nikolett