Felzárkózott az online oktatás: ez a jövő?

Az iskolákban már a harmadik félévet végzik a tanulók online távoktatásban a járványügyi vészhelyzet miatt. A diákok és a tanárok visszajelzései alapján a tavaszi félévben már felzárkózott a virtuális tanulás a korábbi jelenléti oktatás szintjéhez.

A digitális oktatásé a jövő?

A veszélyhelyzet következményeként a tanároknak és a hallgatóknak közösen kellett kialakítani a 21. századi modern, innovatív képzési rendszerét, az „e-learning" -et, amely az online világban zajlik.
„A járvány terjedését korlátozó intézkedések óriási lendületet adtak a digitális oktatásban rejlő potenciálok felfedezésére, a tanulási környezet tértől és időtől függetlenné, rugalmassá vált. Az új körülményekhez jól alkalmazkodtak a hallgatók, az oktatóknak pedig modernizálni kellett a kurzusok tudásanyagának közvetítési módját. Az átállás sikeressége a hallgatók és az oktatók segítőkészségén és proaktív hozzáállásán múlt" – nyilatkoztak a BME GTK szakemberei.

A tanulók már pozitívan értékelik az online oktatást

A korábbi időszakhoz képest a tavaszi félévre a hallgatók már kevésbé érzik időrablónak az online órákat, kevesebbet hiányoznak, a tanárokkal való online munkát pedig gördülékenyebbnek ítélik meg. Csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik az online vizsgákra való felkészülést nehezebbnek tartották, és többségük idén már azonos nehézségűnek élték meg az online és a hagyományos vizsgákat. Sok hallgató már ugyanolyan hatékonynak érzi az online oktatást, mint a hagyományosat. –derül ki az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kutatásából.

A hódmezővásárhelyi Szent István iskola felmérésében a diákok beszámoltak az online oktatás előnyeiről, melyek közül többen említették az önálló és rugalmas időbeosztást, a digitális számonkérést, az új, innovatív módszerek bevezetését és azt is, hogy nincs helyhez kötve a tanulás. A távoktatás hátrányaként főleg az eleinte fellépő technikai problémákat, a társaik és az iskolai közeg hiányát emelték ki. A visszajelzések alapján a diákok szívesen látnák viszont a jövőbeli hagyományos oktatási formában a távoktatásban megjelent játékos feladatokat, digitális anyagokat, illetve online gyakorlási lehetőségeket is.

Csesznok Flóra