Mi alapvetően kollégaként tekintünk a diákokra - interjú a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánjával

Az intézmény Élelmiszertudományi Karának dékánja, Friedrich László szerint „Általában olyan naprakész tudást kapnak itt a diákok, amely jól használható az élelmiszeriparban és az ágazathoz kapcsolódó területeken". Az Interjú a Felsőoktatási Rangsor 2021-es számában jelent meg.

A nemrég modellváltáson keresztülment Szent István Egyetem 2021 februárja óta már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Mit tart a kar három legfontosabb jellemzőjének?

A minőséget az oktatásban és a kutatásban. Mindkettőt törekszünk magasabb szinten művelni, és ez a ponthatárokban is meglátszik.

Az is fontos, hogy a tudományos eredményeket összekapcsoljuk a kutatással és az oktatással, azaz az eredményeinket alkalmazzuk a gyakorlatban.

Figyelemmel vagyunk a fenntarthatóságra, azaz a gazdasági háttérre, emellett az oktatás és a kutatás személyi, infrastrukturális és anyagi feltételeit biztosítjuk. Ami talán a legfontosabb, hogy az egyetemen megvalósul a csapatmunka és a csapatszellem, köszönhetően a kar komoly múltjának. Az 50 év összekovácsolta a csapatot, és a professzorok mindig átadták egymásnak, valamint a következő generációnak a tudást, az elhivatottságot és a szemléletet.

Hogyan sikerült megküzdeni a digitális átállással a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések fényében?

Szerencsére nagyon gyorsan és hatékonyan reagáltunk, létrehoztuk azokat az anyagokat, amelyeket adaptálni kellett az új oktatási módhoz. A kialakult helyzethez igazodva módosítottuk az egyes gyakorlatokat. A változtatások arra irányultak, hogy a mérnöki gondolkodást és kreativitást alkalmazva otthon elvégezhető gyakorlatokat dolgoztunk ki. Az online oktatás rávilágított arra, hogy óriási lehetőségek vannak a digitális tanításban, de arra is, hogy nem minden valósítható meg ebben a formában. A személyes jelenlétre szükség van, mindenkinek hiányoztak a hallgatók, a diákoknak pedig az egyetem.

Mik a kar erősségei, amelyeket kiemelne?

Maga a mérnökképzés gyakorlatorientált, ami azt jelenti, hogy az órák 60 százaléka gyakorlat. Általában olyan naprakész tudást kapnak itt a diákok, amely jól használható az élelmiszeriparban és az ágazathoz kapcsolódó területeken. A másik, hogy a témák, amelyek a kutatásban felmerülnek, ipari témák. Ezért a hallgatók olyan témákban írják a szakdolgozatokat, amelyek részben vagy teljes mértékben megvalósulnak, illetve hasznosulnak az ipari életben.

Nemrég vezettük be, hogy ipari kutatásokba nemcsak szakdolgozat, diplomamunka révén, hanem egyéb módon is becsatlakozhatnak a hallgatók. Az ipari kapcsolatunk ennek köszönhetően erőssége a karnak, ezért a szakmai gyakorlatok helyszínei is nagyon szerteágazók, lefedik az élelmiszer-ágazat egészét.

A hasonló tematikájú karok közül miért önöket választják a diákok? Mi az előnyük a többi azonos profilú karral, illetve intézménnyel szemben?

Ahogy korábban említettem, a szakmai kapcsolatrendszerünk rendkívül szerteágazó, emellett az élelmiszeripar minden ágazatával kapcsolatban, az összes termék előállításához szükséges technológia vagy iparág oktatásával és kutatásával foglalkozunk. Ez máshol nincs meg, nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban sem. Éppen ezért itt mindenki megtalálhatja azt a területet, amellyel szívesen foglalkozik.

„Általában olyan naprakész tudást kapnak itt a diákok, amely jól használható az élelmiszeriparban és az ágazathoz kapcsolódó területeken.”Fotó / Friedrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja

Mi az, amire az egyetemi élet, a hallgatói közösség kapcsán a legbüszkébb?

Ahogy már említettem, mi csapatban gondolkodunk és csapatban szeretünk dolgozni. Ebbe mindenki beletartozik az oktatók, a nem oktatók és a hallgatók egyaránt. Mi alapvetően kollégaként tekintünk a diákokra, és igyekszünk szoros kapcsolatot kialakítani, illetve megadni a tiszteletet egymásnak. Ezt szeretik a hallgatók. A közösség építése kapcsán még büszkék vagyunk a HÖK és a Deák Tibor Szakkollégium működésére, illetve ezen keresztül a mentorprogramra, amivel az új tanulókat támogatják. Számos hallgatói közösségépítő szakmai rendezvényt, konferenciát szerveznek.

A szakavatott külső előadókkal létrehozott szakmai estek, a sport, a kirándulás, a Campus Disznóvágás és a különböző bulik mind színesítik a hallgatói és egyetemi életet.

Régen itt, a Budai Campuson voltak a KEK-bulik az egyetemen, és bár erre a diákok már nem annyira emlékeznek, a szüleik igen, és ez is összekovácsoló erő. Amit még kiemelnék, az a sportteljesítmény: az országos versenyeken is jól szoktunk szerepelni.

A munkaerőpiaci szereplők miért alkalmazzák az önöknél végzett diákokat előszeretettel?

Naprakész és az életből vett példákkal gazdagított tudást biztosítunk a hallgatók számára. Magasabb felvételi pontszámmal kerülnek be a diákok, így erre fogékonyak is: évek óta több mint 80 százalékos a nyelvvizsgával érkezők aránya. Az oktatók nagyon lelkiismeretesen mindent megtesznek a diákok fejlődése érdekében. Minőségbiztosítás révén folyamatosan felülvizsgálatot végzünk, és igyekszünk bevinni az új eredményeket, ismeretanyagot a képzésbe, és mindig frissen tartani ezt.

Mit javasol azoknak, akik nem nyernek felvételt az első helyen választott képzésükre?

Nem szabad elcsüggedni. Ez szerintem taktikai dolog, én a helyükben beírnék egy másik szakot, ami hasonlít, illetve a levelezőképzést is megpróbálnám, amiről bizonyos feltételek mellett át lehet jelentkezni nappalira. Ha még így is kevés a pont, akkor kapcsolódó szakiskolát vagy szakmai képzést érdemes elvégezni. Talán kevesek számára ismert az, hogy az előadások látogatása nyitott. Be lehet menni, ami akár jó felkészítést is jelent, és akik a döntés előtt állnak, azoknak mindenképpen segítség lehet.

Az interjú 2020-ban készült a 2021-es Felvételi Rangsor kiadványába, amelyet teljes terjedelmében is el tudsz olvasni: keresd a kiadványt az újságárusoknál vagy rendeld meg itt!

Névjegy
Friedrich László
- 44 éves
- Élelmiszermérnökként végzett a SZIE Élelmiszertudományi Karán.
- PhD fokozatát 2008-ban szerezte.
- 2019-ben habilitált.
- A Szent István Egyetemen kívüli piaci tapasztalatait a Rózsavölgyi Kft-nél és a Kispest Hús Kft-nél szerezte.
- 2017 óta a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja.