Nyelvtanulás egyetem alatt: élj a lehetőséggel!

Sokan abbahagyják középiskola után a nyelvtanulást, pedig a legtöbb egyetem lehetőséget ad a hallgatói számára ingyenes nyelvi órák felvételére. Ha egy teljesen új nyelvet tanulnál, szintet szeretnél lépni vagy a nyelvvizsga a cél, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

A legtöbb egyetemen a nyelvek széles kínálatából, illetve több fajta nyelvoktatásból tudnak válogatni az érdeklődők. Országszerte indulnak ingyenes nyelvi kurzusok kezdő-, közép-, és haladó szinten, de a legnépszerűbb nyelvekből kommunikációs készségfejlesztés, üzleti vagy műszaki nyelv és nyelvvizsga felkészítő is a tanulók rendelkezésére áll. A nyelvi órák előnye, hogy általában bármilyen szakról lehet rájuk jelentkezni, mégis kisebb csoportokban rendezik meg őket, hogy mindenkire elegendő figyelem juthasson a nyelvtanulás intenzív garantálásának érdekében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói a nyelvi kurzusokat a Neptun rendszerben 0 kredites tárgyként vehetik fel két féléven keresztül ingyenesen, majd fizetős formában. A BME-n jelenleg nyolc nyelv közül lehet választani, melyek az angol, a francia, a spanyol, a holland, a japán, a német, az olasz és az orosz.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a tanulók kilenc nyelven zajló órák közül választhatnak, melyek egy része térítésmentesen elérhető a Neptun rendszeren keresztül, a többi pedig fizetős kurzusként van meghirdetve.

A Budapesti Metropolitan Egyetemen a nyelvi órák kreditértékesen vehetők fel, tehát a kreditek díját kell megfizetni. Itt tizenkét nyelvet oktatnak, melyek az angol, arab, francia, görög, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol és a svéd. A Metropolitan is ajánl különböző fajta nyelvi kurzusokat, mint a szinten tartó nyelvóra, szakmai nyelvtudás és a nyelvvizsga felkészítő.

A Károli Gáspár Református Egyetem tizenhárom nyelvben szervez kurzusokat, melyekből minden szinten indulnak órák. Ezen kívül angol és német nyelvből általános és szaknyelvi kurzust is indítanak a különböző szakoknak megfelelően.

Nem csak a fővárosban virágzik az egyetemi hallgatók nyelvoktatása, ugyanis a Szegedi Tudományegyetemen például hét nyelv közül lehet választani, melyek között a latin is szerepel. Itt tizenhat egységnyi óra vehető fel ingyenesen, azaz például egészen nyolc féléven át heti kétszer, vagy négy féléven keresztül heti négyszer vehetnek részt nyelvoktatásban az egyetem hallgatói.

A járványügyi helyzetben a legtöbb egyetem a távoktatásra való tekintettel online nyelvórákat hirdetett meg a tavaszi félévben, de a Corvinus Egyetemen például vannak kiscsoportos jelenléti nyelvi kurzusok is, melyeket az óvintézkedések és a biztonságos távolságok betartásával szerveznek meg.

Csesznok Flóra