Ezen a világ legjobbjai közé tartozó egyetemen tanulhatnak a magyar diákok

A Fudan Hungary University magyar és magyar-kínai kettős diplomát adhat, elsősorban gazdálkodástudományi, a későbbiekben pedig műszaki és orvosi képzéseken. A világ legjobb egyetemei között számontartott Fudan Egyetemen magyar fiatalok tanulhatnak, mutatjuk a részleteket!

A Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával 2019 óta érhető el a Fudan-Corvinus magyar-kínai kettős diplomát adó MBA-képzés.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme.

A sanghaji központú intézmény több mint 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít, kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet. Több évtizede dolgozik együtt más elitegyetemekkel, partnerei közé tartozik

  • a világelső Massachusetts Institute of Technology (MIT),
  • a London School of Economics
  • és a Sydney Egyetem is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnek diplomát a világ legjobbjai közé tartozó elitegyetemen. A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó felsőoktatási intézmények közül elsőként indíthat külföldi helyszínen saját képzést a Fudan. Az új egyetem munkahelyteremtő kínai beruházókat, vállalati kutatás-fejlesztési központokat vonzhat Magyarországra.

A magyar és a kínai szakminisztériumok szándéknyilatkozatban erősítették meg, hogy együttműködnek a magyarországi Fudan Egyetem létrehozásában.

Az oktatási és kutatási infrastruktúra mellett a beruházáshoz kapcsolódik egy háromezer hallgató elhelyezésére alkalmas diákszállás is, amely új funkcióval ruházza fel a Nagyvásártelep műemléki védelem alatt álló épületegyüttesét.

Az ITM és a kínai oktatási minisztérium tárcaközi megállapodásban rögzítette, támogatják a Fudan Egyetemet abban, hogy világszínvonalú, kutatásorientált, több oktatási területtel foglalkozó egyetemet létesítsen Budapesten. A két kormány még 2018-ban megkezdett közös munkája nyomán az Oktatási Hivatal tavalyelőtt engedélyezte a Fudan Egyetem magyarországi működését.

A felek a szándéknyilatkozat előkészítése során

  • egyeztették a kutatóintézetek, karok és szakok létesítésére vonatkozó terveiket,
  • a budapesti intézmény elhelyezési igényeit.
  • Az egyetemi kampusz összességében 520 ezer négyzetméter fejlesztést foglal magában,
  • ezzel lehetővé téve 5-6 ezer hallgató befogadását,
  • oktatási, kutatási innovációs terek kialakítását.
  • Az első ütemhez kapcsolódóan megépül egy ötezer négyzetméteres diákszállás is a majdani Budapesti Diákváros területén.
  • A későbbiekben a létesítményfejlesztések további két ütemben folytatódnak.

forrás: MTI