Modellváltás a HÖOK szemszögéből

Február 25-én Prof. Dr. Stumpf István modellváltásért felelős kormánybiztossal egyeztetett a HÖOK elnöke. Murai László a kormánybiztos úrral is ismertette a HÖOK azon javaslatait, melyek mentén az intézmények sikeres működését biztosítottnak látnánk.

A HÖOK véleménye szerint törvényben kell biztosítani, hogy:

  • a rektorjelöltet továbbra is a szenátus válassza meg, a kuratórium ne dönthessen erről egyedül;
  • az szmsz-t és a költségvetést ne fogadhassa el egyoldalúan a kuratórium, továbbra is a szenátus legyen az elsődleges döntéshozó;
  • a hallgatók 20-25%-os szenátusi képviseletét ne lehessen csökkenteni a nem állami egyetemeken sem;
  • legyen egyértelmű, hogy a magyar társadalom milyen módon tud befolyást gyakorolni a kuratóriumok jövőbeli működésére, összetételére.

Meglátásuk szerint olyan jogi környezetet kell alkotni, mely biztosítja, hogy az új fenntartó ne kívülálló döntéshozóként jelenjen meg az intézmény életében, hanem annak szerves részeként az egyetem polgáraival közösen dolgozzon együtt.

Hangsúlyozták, hogy az egyetemi hallgatók számára a legfontosabb garanciát az új struktúrában - a megfelelő információáramlás, bevonódás, és bizalom tekintetében - a kuratóriumi munka megismerésének folyamatos, és közvetlen lehetősége adná.
Részben ennek nyomatékosítása érdekében, részben mivel javaslatuk széleskörű elfogadásához az új fenntartók együttműködésére is szükség van, a következő hetekben a HÖOK elnöke felkeresi valamennyi modellváltott egyetem kuratóriumát.

forrás: HÖOK