Új finanszírozási struktúra lesz a felsőoktatásban

Szeptembertől három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezetnek be a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit. Mutatjuk a részleteket!

Palkovics László az Innovációs és Technológiai miniszter az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika CT-átadási rendezvényén arról beszélt, hogy három dolgot fognak hosszú távú szerződés keretében finanszírozni a bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben:

  • hallgató arányosan térítik meg az oktatás költségét,
  • külön finanszírozási formát kap az intézmények kutatási tevékenysége,
  • és az infrastruktúra fenntartása is.

Ezzel az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek. Az ITM vezetője elmondta, a kivételes teljesítmények kivételes eszközöket igényelnek, ezért a tárca a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az Állatorvostudományi Egyetemnek. Ebből 280 millió forintba került az új, csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni. A fennmaradó összeget az intézmény állatgyógyászati kutatásaira fordítják.

Csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni.
Csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni.Fotó / ITM

forrás: MTI