Biztos vagy benne, hogy mindent tudsz az általad választott szakról?

Az egyes képzések követelményrendszerének ismeretével kapcsolatos hiányosságok a hallgatók részéről általános problémának számítanak.

Ezt támasztja alá a 2015/16-os tanév második félévében végzett EUROSTUDENT VI. kutatás, melynek során 25 felsőoktatás intézmény 7202 aktív státuszú hallgatója nyilatkozott többek között arról, hogy előzetesen mennyire volt tisztában a képzés követelményeivel.

Ez alapján a hallgatók csupán 51,6 százaléka állította azt, hogy a képzésében támasztott elvárások a kezdettől fogva egyértelműek voltak számára.

Bár a mérleg így is azok javára billen, akik megfelelően képben voltak a saját szakukkal kapcsolatban, a hallgatók majdnem fele szembesült olyan elvárásokkal a képzés során, melyekkel előzetesen nem volt tisztában.

Ez annyira nem meglepő: hiszen a középiskolában mindannyian hozzászoktunk a készen kapott információhoz.

Középiskolába tulajdonképpen csak felvételizni kell, onnantól kezdve gyakorlatilag minden fontos infót elmond személyesen az osztályfőnök. Még szakgimnázium és szakközépiskola esetén is fix tantervvel dolgoznak a diákok, ami az összes, adott szakirányú képzésen megegyezik.

A felsőoktatás azonban alapjaiban különbözik a közoktatástól, többek között abban, hogy sok információnak magunknak kell utánajárni.

Így kellemetlen meglepetések érhetnek mindenkit, aki előzetesen nem olvas utána annak a képzésnek, ahová jelentkezik. Ez többek között azért is fontos, mert az egyes intézmények azonos nevű képzései egymástól nagyon különbözőek is lehetnek. Érdemes hát az alapján kiválasztani a megfelelő szakot, hogy pontosan mit is szeretnénk kezdeni az adott diplomával.

Ezért sosem lehet elég korán elkezdeni olvasgatni a szakleírásokat!

Egyrészt mindenképp érdemes megnézni a felvi.hu szakleírásait, ahol minden szakról megtudhatod a legfontosabb tudnivalókat: az elsajátítható szakmai kompetenciákat, az elvégzendő kreditek számát és a szakmai gyakorlat mibenlétét, illetve azt is, hogy milyen nyelvvizsgára van szükséged ahhoz, hogy megszerezd a diplomád. Emellett az egyes egyetemek honlapjai is segítséget nyújthatnak a választás során: itt megtalálhatod többek között a mintatanterveket, amivel betekintést nyerhetsz abba is, hogy milyen tárgyakat fogsz tanulni.

De hiszen már lejárt a jelentkezési határidő!

- gondolják most pánikolva azok a diákok, akik még mindig nem nézték meg a szakleírásokat.

Nyugi, nem kell aggódni! Bár újabb jelentkezést hozzáadni már valóban nem lesz lehetőséged, a megadott jelentkezések sorrendjén még egyszer, április 19 és július 8 között tudsz majd változtatni. Ezt a lehetőséget érdemes kihasználni, hiszen simán lehet, hogy az utolsó pillanatban teszed le a voksod amellett az egyetem mellett, ami végül életed legjobb döntésének bizonyul majd.

forrás: felvi.hu

Konda Nikolett