Hogyan töltsd hasznosan a távoktatást?

Ha már kívülről tudod a Netflix összes sorozatát, ha már nem maradt könyv, amit olvass és már a kenyérsütést is unod, akkor elhozunk neked 5+1 tippet, hogy te se unatkozz az online órák között!

1) DiákmunkaAz online kurzusok többségében lehetőséget nyújtanak arra, hogy ne kelljen valós időben részt venned rajtuk, hanem egy számodra kedvezőbb órában, legyen az este, vagy kora hajnalban, sajátítsd el a tananyagot. Éppen ezért könnyedén találhatsz magadnak diákmunkát, akár hosszabb időre is. Az esetek többségében ez sok keresgéléssel és interjúkkal is jár, de érdemes rendszeresen vetni egy pillantást a lakóhelyedhez közeli diákszövetkezetek oldalára és a facebookos munkacsoportokra is.

Ha szeretnénk dolgozni, de az egyetem miatt nem érünk rá heti 20-25 órában bemenni egy irodába, akkor jönnek képbe a rugalmas időbeosztású, klasszikus diákmunkák, mint például a vendéglátós melók.
Ha szeretnénk dolgozni, de az egyetem miatt nem érünk rá heti 20-25 órában bemenni egy irodába, akkor jönnek képbe a rugalmas időbeosztású, klasszikus diákmunkák, mint például a vendéglátós melók.Fotó / 123RF

2) ÖnkéntességHa hasznosan szeretnéd eltölteni szabadidődet, elsődleges célod nem a bevételeid növelése, hanem inkább jót tennél környezetedben, akkor önkéntes munkát mindig találsz. Ha imádod a gyerekeket, térj vissza volt óvodádba tudsz-e segíteni valamiben, vagy, ha minden álmod egy kisállat, de a szüleid nem engedik, akkor látogasd meg a helyi állatmenhelyet. Mindig jól jön egy plusz szorgos kéz a Vöröskeresztnél is, a döntés csak rajtad áll. Válassz szívedhez közeli területet és érezd jól magad, miközben jót teszel.

3) NyelvvizsgaAz évközi ZH-k mellett gondolom, minden másra vágysz, csak ne tanulás legyen. Ha viszont még nincs meg a nyelvvizsgád a diplomádhoz, vagy szakmád megkívánja a jó nyelvtudást akkor nincs is jobb alkalom a gyakorlásra. Ne feledd, idén nem jár a nyelvvizsga-mentes diploma, mint a járvány első hulláma alatt. Rengeteg online nyelvvizsga felkészítőt találsz és már az online nyelvvizsgarendszer is kiépült az idő során, úgyhogy már csak rajtad áll, gyakorlásra fel!

4) JogosítványÉn pontosan emellett döntöttem. Ha még nincs meg az a bűvös kártya, viszont már szükségét érzed, vagy csak úgy gondolod, a jövőben egyszer még jól jöhet, akkor itt az ideje nekikezdeni. Ettől hasznosabb távoktatás alatti időtöltés nem is kell. Túl sok energiát sem vesz el, úgyhogy bőven marad időd minden másra is, mégis visszatekintve majd úgy érzed, legalább ezzel is előrébb vagy.

Minél hamarabb elkezded a jogsit, annál hálásabb leszel később magadnak!
Minél hamarabb elkezded a jogsit, annál hálásabb leszel később magadnak!Fotó / 123RF

5) Természet lágy ölénA kirándulások és utazások elég korlátozottak az utóbbi időben, de szerencsére a természetbe mindig elmenekülhetünk néhány órára. Látogass el újra lakóhelyed körüli parkokba, vagy túrázz egyet a közeli erdőben. Fedezz fel kevésbé ismert túraútvonalakat, járj nyitott szemmel, lélegezz mélyen! Egyedül visszavonulni a problémák elől a verőfényes napsütésben, vagy hosszú séta másodmagaddal a tájban gyönyörködve, hidd el a hatás nem marad el.

6) Amire eddig nem maradt idődTalálj vissza régi hobbidhoz, vagy pont, hogy kezdj el egy újat. Tölts minél több időt valódi örömszerzéssel. Zene, tánc, játék, pogácsasütés, legyél kreatív és élvezd az alkotás örömét. Én például hosszú idő után újra ecsetet ragadtam, és már az előszobafalon díszeleg a kész mű. Ha már régóta szemezel egy DIY videóval kezdj neki, ahogy annak a receptnek is, amit eddig nem mertél kipróbálni. Most van időnk arra, hogy hibázzunk, ha véletlenül nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Vesd bele magad, határ a csillagos ég!

Tamás Anett