Így könnyíti meg a Neptun a tárgyfelvételt az egyetemek számára

Aki járt már valaha egyetemre, jól tudja, hogy a tárgyfelvétel az egyik legstresszesebb eseménye.

Nagyobb egyetemeken, nagy létszámú képzéseken ugyanis sok helyen indítanak egy tárgyhoz több kurzust más időpontokban, más oktatókkkal. Ezért a tárgyfelvétel alkalmával egyes intézményekben elég gyakori tapasztalat, hogy a hallgatók lecsúsznak az általuk választott óráról, hiszen az egyetemi szerver túlterheltsége miatt a többség nem azonnal, hanem jó pár idegölő perc után tud csak bejutni a rendszerbe. Ez így valóban nem tűnik túl igazságosnak.

Az egyetemek ezért különféle módszereket dolgoztak ki, hogy igazságosabbá tegyék a tárgyfelvételt.

Ezt úgy tehetik meg, hogy valamilyen szempont alapján rangsorolják a hallgatókat, így aki előrébb van a rangsorban, az előbb is veheti fel a tárgyait (vagy vonatkozhat ez csak megadott tárgyakra is). A szempontok sokfélék lehetnek:

  • tanulmányi eredmény,
  • mintatanterv szerinti haladás,
  • előnyben részesítés,
  • bármilyen feltétel, mely az egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatában kifejezetten szerepel,
  • valamint az is, hogy ki számára kötelező az adott tárgy a mintatantervben.

A rangsoros jelentkeztetést a Neptun rendszer is támogatja egy ingyenes funkcióval azokban az intézményekben, ahol ezt használják.

Ez a funkció az egyetem által megadott paraméterek szerint sorrendbe állítja a hallgatókat. Így a jelentkezéskor az történik, hogy a hallgatók még nem kerülnek be véglegesen a kurzusra, hanem mindenki automatikusan kap egy pontszámot, ami meghatározza a helyét a sorrendben. Ez a sorrend folyamatosan változhat, de a hallgató a véglegesítésig láthatja, milyen helyen van éppen a sorrendben. A jelentkezést az utolsó pillanatig módosítani is lehet.

Konda Nikolett