Online tudományos megmérettetésen a hallgatók

597 közgazdászhallgató tudományos munkája mutatkozik be a Soproni Egyetemen, mutatjuk a részleteket!

Idén a Soproni Egyetem lesz a házigazdája annak a tudományos megmérettetésnek, amelyre a Kárpát-medence 31 felsőoktatási intézményéből, összesen 48 karról érkeztek nevezések az 2021-es Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Közgazdaságtudományi Szekciójába.
A próbatételen 50 szakmai tagozatban 597 hallgató munkája száll versenybe április 22. és 24. között. A dolgozatokat országos és nemzetközi szaktekintélyekből álló szakmai zsűri véleményezi és rangsorolja majd a tagozatokban.
A tudományos diákköri tevékenység (TDK) a felsőoktatásban zajló tehetséggondozás törvényben is rögzített formája, az egyetemi TDK-műhelyek kutatási eredményeinek országos seregszemléje pedig a kétévente megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia, mely a hazai felsőoktatás egyik legrangosabb rendezvénye. Az OTDK 16 szekcióban zajlik, melyek közül az idei évben a legnépesebb a Közgazdaságtudományi Szekció.

Csernák Virág, a Soproni Egyetem turizmus-vendéglátás alapszakos közgazdászhallgatójaként a Kommunikáció és média tagozatban mutatja be kutatását.


Mi motivált, hogy hallgatóként önálló tudományos munkát készíts?


Eleinte csak szakdolgozatom alapjaként tekintettem erre a munkára, de aztán a kutatás során egyre több elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert, amely tapasztalat más tárgyaknál is előnyhöz juttatott. Magam is be kellett látnom, hogy egy tudományos munka jóval több lehetőséget ad a szakdolgozatnál.


Miért ezt a témát választottad a dolgozatodhoz, és mi a különlegessége a munkának?


Dolgozatom középpontjában a néptánc népszerűsítésének kommunikációs megközelítése áll, ezen belül is a 2-14 éves korú gyermekek szülei körében történő népszerűsítésre fókuszálva, az utánpótláshiány kiküszöbölése érdekében. Témaválasztásom kézenfekvő volt, mivel 13 évig néptáncoltam, így a téma iránti érdeklődés adott volt. A különlegessége szerintem a komplexitásban rejlik, hiszen a néptánc nemcsak egy szabadidős tevékenység, hanem általa őrizzük kultúránkat, hagyományainkat, segít a nemzeti identitástudat, a magyarság, a magyar nyelv megőrzésében is; mindemellett pedig egy olyan nemzeti kincs, mely autentikusságával különböző, de mégis homogén egésszé összeálló jellegzetességeivel komplex turisztikai kínálatot képez. Ezt a szabadidős, kulturális és turisztikai elemet közelítettem meg kommunikációs oldalról.

Csernák Virág,a Soproni Egyetem turizmus-vendéglátás alapszakos közgazdász hallgatója
Csernák Virág,a Soproni Egyetem turizmus-vendéglátás alapszakos közgazdász hallgatójaFotó / Soproni Egyetem


Miképp kell elképzelni a TDK-dolgozat megírásának folyamatát, és mire kell odafigyelni közben?


A legfontosabb maga a téma kiválasztása, amelynél a felmerülő kérdések és problémák iránt mi magunk is érdeklődünk, hiszen így lehet alapos kutatást végezni. Ehhez már célzottan lehet felkérni a konzulenst, aki szaktudásával elősegíti a tudományos munka sikerét. Ezt követően úgy gondolom, elengedhetetlen egy vázlat megírása, ami abban segít majd, hogy már az elejétől látható legyen a dolgozat struktúrája, és folyamatosan követhető legyen a munka készültségi foka.


Mi volt a legérdekesebb és a legnehezebb része a folyamatnak?


A kettő nálam egybeesett: a kérdőíves adatfelvételt követően az adatok kiértékelése, majd ezután a következtetések megállapítása és a javaslattétel volt. A kiértékelés során nagy kihívást jelentett a helyes statisztikai módszerek kiválasztása, azok használata közben pedig a folyamatos precizitás és türelem. Ezzel párhuzamban érdekes is volt, ahogy az információk összekapcsolásával kirajzolódott a kutatás eredménye, és ennek tudatában a saját szaktudásomra és kreativitásomra hagyatkozva kellett megoldást találni, illetve javaslatot tenni a kutatás célkeresztjében álló problémára.


Mik a terveid a jövőben?


Természetesen minél jobb helyezést elérni az OTDK-n. Ezzel kapcsolatban az aktuális feladat a kutatást bemutató prezentáció tökéletesítése. A későbbiekben pedig a szakmámban szeretnék elhelyezkedni majd, turizmus és vendéglátás vonalon. Emellet már jelentkeztem Vezetés és szervezés mesterképzésre a Soproni Egyetemre, hogy a turisztikai után a vezetői és menedzseri ismereteket is mélyebben elsajátítsam.