Friss adatok a felvételire jelentkezők számáról

Az ITM legfrissebb közleménye szerint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és a modellváltó egyetemek népszerűsége is töretlen.

A kormány az elmúlt években átalakította a szakképzés teljes rendszerét, valamint több változtatásba és fejlesztésbe is belekezdett a felsőoktatás területén. Mindezen intézkedések célja, hogy a lehető legmagasabb színvonalú képzés legyen Magyarországon és sikeres fiatalok kerüljenek ki a felsőoktatásból.

Az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt láthatjuk, hogy idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly.

A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az összjelentkezők száma több mint 10 ezer fővel emelkedett.
Az összjelentkezők száma több mint 10 ezer fővel emelkedett.Fotó / ITM

Néhány részlet a felvételi adatokból:

A legnépszerűbb alapképzések listája.
A legnépszerűbb alapképzések listája.Fotó / ITM

A modellváltó intézmények népszerűsége is növekszik, ugyanis a fiatalok számára vonzóak a már most vagy hamarosan új rendben működő intézmények, melyet az adatok is igazolnak.

Ugyanis azokra az egyetemekre, amelyeken már megtörtént a modellváltás, 2 477-tel többen jelentkeztek, mint tavaly. Amelyeknél egyelőre a szenátusi döntés született meg a váltásról, de még nem valósították meg az átalakítást, azokra pedig 3 822-vel több ember adta be a felvételijét, mint az előző évben.

A következő esztendőkben rég nem látott mértékű fejlesztési támogatással fogja segíteni a kormány a felsőoktatás egyre erősebbé válását, ugyanis legalább 1500 milliárd forinthoz jutnak hozzá a következő években az egyetemek, főiskolák.