Friss adatok a felvételire jelentkezők számáról

Az ITM legfrissebb közleménye szerint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és a modellváltó egyetemek népszerűsége is töretlen.

A kormány az elmúlt években átalakította a szakképzés teljes rendszerét, valamint több változtatásba és fejlesztésbe is belekezdett a felsőoktatás területén. Mindezen intézkedések célja, hogy a lehető legmagasabb színvonalú képzés legyen Magyarországon és sikeres fiatalok kerüljenek ki a felsőoktatásból.

Az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt láthatjuk, hogy idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly.

A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az összjelentkezők száma több mint 10 ezer fővel emelkedett.Fotó / ITM

Néhány részlet a felvételi adatokból:

A legnépszerűbb alapképzések listája.Fotó / ITM

A modellváltó intézmények népszerűsége is növekszik, ugyanis a fiatalok számára vonzóak a már most vagy hamarosan új rendben működő intézmények, melyet az adatok is igazolnak.

Ugyanis azokra az egyetemekre, amelyeken már megtörtént a modellváltás, 2 477-tel többen jelentkeztek, mint tavaly. Amelyeknél egyelőre a szenátusi döntés született meg a váltásról, de még nem valósították meg az átalakítást, azokra pedig 3 822-vel több ember adta be a felvételijét, mint az előző évben.

A következő esztendőkben rég nem látott mértékű fejlesztési támogatással fogja segíteni a kormány a felsőoktatás egyre erősebbé válását, ugyanis legalább 1500 milliárd forinthoz jutnak hozzá a következő években az egyetemek, főiskolák.