Szakdolgozatírás: 3 tipp a motivációd fenntartásához!

Egy jól megírt bekezdés, és máris elégedetten nyitjuk meg a Netflixet. Ismerős? Kevés nehezebb dolog van egy egyetemista számára, mint szakdolgozatírás alatt a motiváció fenntartása, sőt igazából meglelése. Pár tippünk azért mégis van, amik segítségedre lehetnek!

Sorozatfüggőség? Van alternatíva!

A leggyakoribb jelenség egy szakdolgozatíró életében, amikor naponta darál le évadokat különböző sorozatokból, ellenben szakdolgozatának csak a címe van meg. Néha úgy tudjuk legjobban pihentetni agyunk, ha ülünk a monitor előtt és videót nézünk. Mi lenne, ha random sorozat helyett, olyat néznénk, ami szakdolgozatírásban is segítségünkre lehet?

Elképzelhető, hogy témánkat - ha érintőlegesen is - feldolgozták már egy sorozatban, dokumentumfilmben. Nyilván ezek nagyritkán számítanak szakmai anyagnak, de legalább kikapcsolódást nyújtanak, új szempontokat tárhatnak fel, esetleg átvehetünk a nyelvezetükből. Ne feltétlenül streamingszolgáltatón keressünk! A YouTube-on kétségkívül találunk olyan videókat, amiket valamilyen módon szakdolgozatunkhoz tudunk kötni. Ha szakmaibb vizekre eveznénk, irány a TED Talks! Itt széles témakörben, szakértőktől hallgathatunk előadásokat, amik - persze megfelelően lehivatkozva - már ténylegesen értékes elemei lehetnek bármely szakdolgozatnak. Ez még semmi! Amellett, hogy magyar felirat is van hozzájuk, a TED videók nemzetközi forrásnak számítanak.

Lazíts és tarts szünetet TED Talks videó nézésével.
Lazíts és tarts szünetet TED Talks videó nézésével.Fotó / 123RF

Oszd be az időd!Nagyon alapvető tanács, de annál hasznosabb. Miért említjük mindig a szakdogás tippek között?Egyrészt megkíméled magad a felesleges stressztől, másrészt pontosan tudni fogod, mikor engedhetsz meg magadnak egy kis pihenést. Az időmenedzsment kidolgozásakor vegyél figyelembe minden szakdolgozatírást befolyásoló tényezőt!

Elsődlegesen ezek egyéb tanulmányi - esetleg gyakornoki - kötelezettségeid lesznek, majd szabadidős, magánéleti programjaid. A Google Workspace alkalmazásai ebben hatalmas segítséget nyújtanak. Például Neptunból le tudod tölteni az órarendedet - vizsgákkal és egyetemi feladatokkal együtt -, majd ezt feltölteni Google Calendarba.

Egy jól megírt bekezdés, és máris elégedetten nyitjuk meg a Netflixet. Ismerős?
Egy jól megírt bekezdés, és máris elégedetten nyitjuk meg a Netflixet. Ismerős?Fotó / 123RF

Ha nem megy, ne erőltesd!Bárki bármit mond, a szakdolgozatírás egy kreatív alkotói folyamat, célja valami értékes és egyedi mű létrehozása. Hacsak a szakirodalom feldolgozását nézzük, azt is át kell dolgoznunk, nehogy plágiummal vádoljanak meg minket. Saját kutatási részünk feldolgozása meg aztán pláne rajtunk áll. Ha nem jut eszünkbe semmi, kizárólag a határidő kényszerűsége miatt verjük a billentyűzetet, inkább tartsunk szünetet!

Stephen King mondta azt, hogy nem szereti előre, írásban rögzíteni gondolatait, mert az igazán jó ötletek úgyis mindig a fejünkben lesznek.

Azzal, hogy papírra vetünk valamit, megvan az esélye, hogy egy rossz ötletet tárolunk el, amihez később kényszeresen ragaszkodni fogunk. Bár mi nem világhírű írók vagyunk, ez a tanács mindenki számára megfontolandó. Hányszor gépelünk üres fejjel, csak azért, mert konzulensünk, szüleink, ezt várják el, vagy mert szaktársaink már lassan végeznek is? Később ezeket a sorokat a világért se akarjuk törölni, hisz miért tennénk? Időt öltünk bele, és karakterszámot veszítenénk! Azonban, ahogy haladunk előre a bekezdésekből oldalak lesznek, tévedés esetén pedig dől az egész kártyavár. Sose külső nyomásra írjunk szakdolgozatot, mindig az ihlet vezéreljen minket! Megfelelő kutatómunkával és idővel minden jönni fog magától!

V.